De Nederlandse jongeren: idealistischer dan ooit

Blog | 20-08-2019Tear

Als trainer stimuleert Peter jongeren in het aangaan van de dialoog over maatschappelijke thema’s. Hij komt dagelijks in aanraking met Generatie Z, de opvolgers van de Millennials. Sterker nog… hij heeft er ook eentje in huis. Zijn zestienjarige dochter.

‘Het mooie van deze generatie is dat ze 'globaal' georiënteerd zijn. Ze hebben meer gemeen met leeftijdsgenoten aan de andere kant van de wereld dan met oudere generaties in hun eigen woonplaats. Het is de eerste generatie die zich geen leven voor het internet kan herinneren. Ze hebben geen posters van popsterren boven hun bed hangen, maar volgen influencers op social media. Sterker nog: ze willen zelf influencer worden. Generatie Z is een generatie van wereldverbeteraars. Ze zien hoe de voorgaande generatie de fout in is gegaan en willen het zelf beter doen. Deze generation of activists zegt dat ze een grote impact op de wereld wil hebben. Maar liefst 60 procent geeft dit aan, tegenover 39 procent van de Millennials.

Deze jongeren staan dus op de barricade! Zij begrijpen dat je lokaal dingen moet aanpakken om globaal impact te maken. Zij zijn meer dan bereid om met wereldleiders de discussie aan te gaan.

Een weekje kamperen levert in het gemiddelde huishouden best wat stressmomentjes op!

Op zoek naar inspirerende initiatieven

Maar ‘klein’ leed is er natuurlijk ook: het blijven pubers. Zo ging mijn dochter met twee vriendinnen naar de New Wine Zomerconferentie.  Ergens op de enorme camping staan ook nog de ouders van één van de meiden, maar ze wilden het vooral zelf doen. Dat betekende nogal wat organisatie. Je leeft een weekje in een tent en als je dat nog niet eerder zelfstandig gedaan hebt, moet je je even goed voorbereiden. Kookstelletjes, pannetjes, tentje regelen, etc., etc.

Een dag later blijkt niet alle kleding in de tas te kunnen. ‘Tja… moet ik die tuinbroek dan toch thuislaten? Of toch een truitje minder en dan wél die tuinbroek? Of toch gewoon op zoek naar een grotere koffer?’ Dat is dus keihard keuzes maken, en dan heb ik het nog niet eens over het afzien wat kamperen eigenlijk is. ’s Morgens wakker worden met pijn in je rug omdat je luchtbed lek is, zeker 200 meter lopen voor een douche waar je ook nog eens in de rij moet staan en het allerergste: slechte WIFI! Levensbehoefte nummero uno voor deze generatie. Kortom, een weekje kamperen levert in het gemiddelde huishouden best wat stressmomentjes op!

Kamperen is geen zorgeloos uitje

En toch kun je dit soort stressmomenten makkelijk relativeren. Juist voor deze generatie. Knoop het gesprek aan over hoe dankbaar je mag zijn als dit je problemen zijn! Als jij je druk mag maken over wel of geen bloemetjesbroek in je koffer. Wat een geluk heb je dan! Want stel dat je ‘moet’ kamperen omdat je geen huis hebt, maar ook geen tent en dus op straat moet overnachten. Dat je het alleen ‘moet‘ doen, omdat je ouders niet ergens verderop staan. Dat je keuzes moet maken over leven en dood. Dat je de keuze moet maken om je lichaam te verkopen omdat de andere keuze ‘verhongeren’ is. Talloze jongeren in de leeftijd van mijn dochter en vaak nog veel jonger leven zo op straat. Iedere dag angst, ongemak en honger. Kamperen is dan echt geen zorgeloos uitje meer, maar een kwestie van permanente stress.

Als jeugdleider, jongerenwerker of ouder kan je de jongeren echt raken door te praten over wat je doet en minder over wat je vindt.

Experience en impact gecombineerd

Jongeren in Nederland zijn dus idealistischer dan ooit. Milieu, gelijke rechten, onrecht en armoede, het zijn thema’s waar ze zich terecht druk om maken. En als het moet mobiliseren ze zichzelf om te demonstreren in Den Haag. Als jeugdleider, jongerenwerker of ouder kan je de jongeren echt raken door te praten over wat je doet en minder over wat je vindt. Be the change you want to see in the world.

En je kan ook daadwerkelijk wat met ze doen. Deelnemen aan Nacht zonder Dak bijvoorbeeld. Een nachtje een heel klein beetje ongemak ervaren en een keer erg weinig slapen onder de sterrenhemel die zich ook uitstrekt over Kenia, Nepal, India of Bolivia. Dat is pas een experience! De energie en vindingrijkheid van jongeren inzetten om geld in te zamelen voor die leeftijdsgenoten die hun energie en vindingrijkheid iedere nacht weer nodig hebben om te overleven. Dat geeft de impact die ze zoeken om van deze wereld een betere wereld te maken.

Luchtbedden verboden

Ben je nieuwsgierig geworden naar Nacht zonder Dak? Kijk op de site waar je alle informatie kunt vinden of vraag het gratis informatiepakket aan. Organiseer een eigen Nacht zonder Dak en slaap een nacht op karton met jouw jongeren! En de luchtbedden? Die zijn natuurlijk verboden!’

Tekst: Peter Munneke
Foto: Nacht zonder Dak Zwolle