Noodhulp overstromingen Zuid-Soedan

Nieuws | 06-11-2019Tear

Grote delen van Zuid-Soedan zijn verwoest door hevige overstromingen. Er zijn naar schatting ruim 900.000 mensen getroffen. De overstromingen zijn het gevolg van zware stortregens die nog steeds vallen. Hierdoor zijn veel Zuid-Soedanezen afhankelijk geworden van noodhulp, vooral in het noorden en oosten van het land. Er is dringend actie nodig.

Zuid-Soedan wordt elk jaar getroffen door seizoensgebonden overstromingen, maar dit jaar zijn er overstromingen in gebieden die al kwetsbaar waren en normaal niet onder water komen te staan. Dit komt mede door zware regenval in buurland Ethiopië. Veel gewassen zijn nu bedorven en huizen zijn ingezakt. Daarnaast zijn wegen en waterbronnen beschadigd.

Geschat wordt dat 420.000 mensen hun huis hebben moeten verlaten. Er is dringend voedsel en schoon water nodig. Ook moeten er waterpunten en toiletten gerepareerd worden, om te voorkomen dat watergedragen ziektes zich verspreiden. Programmamedewerker Caspar Waalewijn zegt over de situatie: 'Veel mensen zijn getroffen en aanvoer van hulp via wegen is onmogelijk door de overstromingen. We werken samen met partners uit het Christelijk Noodhulpcluster en lokale organisaties om zo goed mogelijk hulp te kunnen geven.'

Wat doet Tear?

Tear is samen met de leden van het Christelijk Noodhulpcluster een actie gestart om hulp te bieden aan slachtoffers van de overstromingen in Zuid-Soedan. De organisaties willen voedsel, materialen voor tijdelijke onderkomens en hygiënepakketten uitdelen. We kunnen snel in actie komen omdat de betrokken organisaties al in dit gebied werken.

Tear heeft drie programma’s in Zuid-Soedan, waarvan twee in het oosten. Onze lokale partners zijn actief in de gebieden die door overstromingen zijn getroffen. De focus ligt op:

  • het realiseren van toegang tot veilig en schoon drinkwater;
  • de aanleg van sanitaire voorzieningen op plekken waar ontheemden moeten schuilen voor de overstromingen;
  • het uitdelen van reinigingstabletten voor water.

Daarnaast hopen we te kunnen bijdragen aan voedselvoorziening en het uitdelen van zeilen of tenten voor tijdelijke onderkomens.

De Zuid-Soedanese president Salva Kiir riep vorige week in het grootste deel van het land een noodtoestand uit. In sommige regio's zijn er enkel nog eilanden van enkele honderden vierkante meters met droog land over, bijvoorbeeld in de stad Pibor in het oosten van het land. Er wordt gevreesd voor de terugkeer van Cholera vanwege het gebrek aan schoon drinkwater en onhygiënische omstandigheden. Ook andere ziektes zoals malaria en diarree liggen op de loer en veel mensen lopen risico op ondervoeding. Bijna twee derde van de inwoners van Zuid-Soedan zijn afhankelijk van noodhulp.

Het gebied dat door overstromingen is geraakt

We proberen in de komende weken zoveel mogelijk mensen te bereiken. Er is in ieder geval nog tot eind november zware regenval voorspeld en er wordt verwacht dat de situatie hierdoor nog meer verslechterd. Uw steun is hard nodig!

Beeld: ANP

Updates

18 december 2019 | De overstromingen zijn gestopt en de waterstand is op de meeste plekken afgenomen. Sommige plekken staan nog wel onder water en zijn onbereikbaar via de weg. Er is lokaal overleg om te kijken waar hulp nu het hardst nodig is.

Help mee

Er zijn naar schatting ruim 900.000 mensen getroffen door de overstromingen in Zuid-Soedan. Er is dringend behoefte aan voedsel, schoon water en onderdak. Samen met onze lokale partners en het Christelijk Noodhulpcluster komen we in actie. Help jij mee?

Downloads

Collectepresentatie overstromingen Zuid-Soedan (9.61 MB)