10 tips voor een groene kerk

Verhaal | 18-07-2020Tear

Vanwege de coronacrisis mogen kerken de komende tijd niet meer zoveel mensen binnenlaten als voorheen. Hierdoor heeft jouw kerk misschien wel meer tijd en is er de mogelijkheid om na te denken over duurzame veranderingen. We geven tien tips voor een groene(re) kerk.

Lees ook: Geweldig, een kerk met 1.5 meter afstand

1. Stap over naar een groene energieleverancier

Weet jij bij welke energieleverancier jouw kerk is aangesloten? In de Stroomranking 2019 van Natuur en Milieu vind je een lijst met alle energieleveranciers op volgorde van duurzaam naar niet duurzaam. Gaat de energieleverancier van jouw kerk richting de gele, oranje of zelfs rode zone? Stap dan over naar een groenere energieleverancier.

2. Bankier duurzaam

Ook kerken hebben te maken met bankzaken en dus zijn er kansen om duurzamer te bankieren. Zo kun je als kerk een duurzame bankrekening openen, maar zijn er ook mogelijkheden om duurzaam te beleggen en investeren. Hier lees je alles over groen omgaan met geld.

3. Doe duurzaam inkopen

Na afloop van de dienst praten mensen vaak na met een kopje koffie en koekjes. Wist je dat je als kerk ook bij inkopen duurzame keuzes kunt maken? Benieuwd hoe je dat concreet doet, met bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, koekjes of wasmiddel? Lees het hier!

4. Gebruik energiezuinige verlichting 

Slim omgaan met de kerkverlichting scheelt heel veel op de jaarlijkse elektriciteitskosten. Hangt er in jouw kerk nog niet zuinige verlichting? Door deze te vervangen voor energiezuinige verlichting draag je als kerk al bij aan het verbeteren van het klimaat. Meer tips over energiezuinige verlichting vind je hier.

5. Investeer in bedrijven in ontwikkelingslanden

Ondernemen in ontwikkelingslanden gaat anders dan in Nederland. Zo hebben kleine bedrijven vaak geen toegang tot krediet of kapitaal en dat vormt voor deze landen een grote barrière om zich te ontwikkelen en armoede terug te dringen. Als kerk kun je hierin iets betekenen, onder andere door in microkrediet te beleggen in beleggingsfondsen. Zo help je bedrijven in ontwikkelingslanden groeien. Weten wat je als kerk nog meer kunt doen? Lees het hier.

6. Verdiep je in duurzaamheid en de Bijbel 

De Bijbel geeft heel wat handvatten en inspiratie over duurzaamheid en omgaan met de aarde. Met deze inspiratie kan de link tussen geloof en de schepping verstevigd worden. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van Bijbelstudies, ideeën voor vieringen, boeken en ideeën. Meer weten? Lees het hier.

7. Ga aan de slag met de natuur rondom de kerk

Veel kerken hebben natuur rondom het gebouw, bijvoorbeeld een tuin of begraafplaats. Ook hier kunnen groene keuzes gemaakt worden, denk aan het verder verduurzamen van de tuin of het organiseren van een natuurwandeling om te genieten van de aarde. Hier vind je meer tips om de natuur rondom de kerk zo groen mogelijk te gebruiken.

8. Verduurzaam de parkeerplaats

Het is natuurlijk het duurzaamst om lopend of fietsend naar de kerk te komen, maar soms kun je niet om het gebruik van auto’s heen. Er zijn gelukkig genoeg mogelijkheden om de parkeerplaats van de kerk een groene upgrade te geven, bijvoorbeeld door het planten van struiken of bomen en het plaatsen van laadpalen om het gebruik van elektrische auto’s te stimuleren. Benieuwd wat je nog meer kunt doen om de parkeerplaats én de fietsenstalling te verduurzamen? Je leest het hier.

9. Investeer in zonnepanelen

Als kerk kun je een leidende rol nemen in het bijdragen aan de beperking van de opwarming van de aarde. Dit kan onder andere door te investeren in zonnepanelen waarmee jouw kerk zelf groene stroom opwekt. Deze investering verdient de kerk in 7 tot 10 jaar terug, waarna deze nog 15 tot 20 jaar nagenoeg gratis profiteert van lagere jaarlijkse energielasten. Meer weten over deze slimme en duurzame investering? Lees het hier.

10. Maak duurzaamheid onderdeel van het beleidsplan

Wil je graag aan de slag om jouw kerk groener te maken, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Wij zetten een aantal praktische tips op een rij. Zo is het aan te raden om te starten met het in kaart brengen van jouw situatie. Want welke aanpak past eigenlijk het beste bij jouw kerk?  Benieuwd naar de vervolgstappen? Je vindt ze hier.

Doe mee met GroeneKerken. Kijk op www.groenekerken.nl hoe jij met jouw kerk mee kunt doen.

Lees ook: 5 tips voor een duurzaam feestje

5 tips om als consument iets te doen tegen (indirecte) moderne slavernij

Verhaal | 16-10-2020 | Hannah Westra
Wat kun je als consument tegen (indirecte) moderne slavernij doen?

Waarom we beter met onze kleding moeten omgaan (+ 4 tips)

Verhaal | 30-09-2020 | Hannah Westra
Leer hoe je langer met je kleding kunt doen.

Ontwikkelingswerk en duurzaamheid: Herstel van de schepping

Verhaal | 01-09-2020 | Cornelis de Schipper
Waarom heeft ontwikkelingswerk ook alles te maken met het streven naar duurzaamheid en herstel van de schepping? Cornelis de Schipper, sustainability expert bij Tear, legt dit uit.

Karel Smouter: ‘Ik deins inmiddels nergens meer voor terug’

Verhaal | 26-08-2020 | Tear
Vier jaar geleden verhuisde journalist Karel Smouter van de grote stad naar de regio. Daar ontdekte hij dat de wereld er vanuit hartje Amsterdam heel anders uitziet dan op de...
Duurzame sneakers: 8 tips

8x duurzame sneakers (inclusief tips waar je op kunt letten)

Verhaal | 20-08-2020 | Hannah Westra
Op zoek naar duurzame sneakers? Check deze handige tips!

5x duurzaam kamperen

Verhaal | 23-07-2020 | Maartje de Groot
Kamperen is al een milieubewust bezigheid, maar met deze vijf tips wordt kamperen echt duurzaam.