5 tips om als consument iets te doen tegen (indirecte) moderne slavernij

Verhaal | 16-10-2020Hannah Westra

Moderne slavernij komt helaas vaker voor dan je denkt. In allerlei sectoren: van suiker en cacao tot vis en van kleding tot je mobiele telefoon. Als consument merk je daar vaak niets van omdat je het niet direct ziet aan het eindproduct. Toch komt uitbuiting en gedwongen arbeid niet alleen in het ‘verre buitenland’ voor.

Hoewel Nederland koploper is bij de aanpak van uitbuiting, hebben we ook hier tienduizenden slaven. We schreven eerder hoe je mensenhandel kunt herkennen. Gelukkig kun je als consument ook iets doen tegen (indirecte) moderne slavernij.

Praktische tips: producten zonder moderne slavernij

Omdat moderne slavernij in allerlei ketens voorkomt, is de kans groot dat ook jij producten bezit waar iemand voor is uitgebuit. Niet echt een fijn idee natuurlijk. Wil je zeker weten dat jij met een gerust hart iets kunt kopen? We zetten een aantal mooie voorbeelden op een rij.

1. Slow Fashion: het tegengeluid van Fast Fashion

Waarschijnlijk de meest bekende industrie waar uitbuiting voorkomt: de kledingindustrie. Doordat trends steeds sneller gaan en kleding nog maar weinig kost, zijn we het gaan zien als wegwerpproduct. Maar we vergeten vaak dat er altijd iemand is die de prijs betaalt, en in het geval van goedkope kleding is dit vaak de maker. Gelukkig staan er ook steeds meer mensen op die juist bewust kiezen voor het alternatief: kleding die gemaakt wordt onder eerlijke omstandigheden en waarbij de makers een eerlijk loon krijgen. Wat kun jij als consument zelf doen? Koop bij eerlijke en duurzame merken en winkels, stel vragen over de herkomst van je kleding, laat je goed informeren en zorg goed voor de kleding die je hebt.

2. Een wereld met 100% slaafvrije chocolade

Binnen korte tijd veroverde Tony’s Chocolonely de harten van heel veel mensen. Misschien wel door de heerlijke chocolade of de kleurrijke wikkels, maar nog belangrijker: dit bedrijf streeft naar 100% slaafvrije chocolade. Streven naar? Yes, Tony’s heeft namelijk een grote droom. Naast hun eigen Bean to Bar-repen die gemaakt zijn met volledig traceerbare cacaomassa van boeren die ze persoonlijk kennen, willen ze de hele industrie veranderen. Ze laten zien dat chocolade maken anders kan, zonder slavernij en uitbuiting, maar weten ook dat er nog veel moet gebeuren voordat alle chocolade in de wereld écht slaafvrij is. Over alles bij Tony’s is nagedacht: hun repen zijn bijvoorbeeld verdeeld in ongelijke stukjes. Ze vonden het namelijk maar gek vonden dat een chocoladereep uit gelijke blokjes bestaat, terwijl het er in de chocoladewereld helemaal niet eerlijk aan toegaat.

3. Fairphone: een eerlijke telefoon

Het is waarschijnlijk een van de meest gebruikte producten die je bezit: je mobiele telefoon. En toch weten we over het algemeen maar weinig over de productie hiervan. Telefoons worden vaak in grote fabrieken in lagelonenlanden gemaakt, en ook de onderdelen komen uit verschillende landen. En dat gaat er niet altijd netjes aan toe. Maar: er zijn ook positieve geluiden op de markt. Zo maakt het Nederlandse bedrijf Fairphone smartphones op een zo eerlijk mogelijke manier. Daarbij houden ze rekening met een verantwoorde inkoop van materialen tot aan de stimulering van het welzijn van arbeiders. Ze delen hun resultaten openbaar en hopen de hele industrie van binnenuit te kunnen veranderen. Daarbij is de Fairphone ook nog eens duurzaam. Is er een onderdeel stuk? Dan kun je dit los bestellen op de website en hoef je dus niet direct je hele telefoon te vervangen.

4. Direct Trade koffie

Ben je gek op koffie, maar wil je er zeker van zijn dat je koffie drinkt waarvoor de boer een eerlijke prijs heeft gekregen en waarbij geen sprake is van uitbuiting op de koffieplantage? Kies dan voor Direct Trade koffie. Steeds meer koffiebranderijen kiezen hiervoor en kopen hun ongebrande bonen direct, zonder tussenhandel, in bij de boer. Hierdoor is de koffie volledig traceerbaar en krijgt de boer een eerlijke prijs. Doordat er persoonlijk contact is tussen de boer en koffiebrander is ook veel beter te controleren hoe de arbeidsomstandigheden zijn.

5. Meer aandacht voor lokale winkels en producten van Nederlandse makers

Eén van de meest pijnlijke gevolgen van de coronacrisis is dat ondernemers financieel hard geraakt worden. Terwijl het juist nu belangrijk is om hen te steunen. Veel lokale ondernemers hebben hun aanbod met zorg samengesteld, al helemaal als de focus op eerlijke producten ligt. Vraag gerust naar het verhaal achter de collectie die ze verkopen. Een ondernemer die focust op duurzaamheid vindt het alleen maar leuk om daarover te delen. Daarnaast kun je er natuurlijk ook voor kiezen om bij een Nederlandse maker te kopen. Dan weet je helemaal zeker hoe de producten tot stand zijn gekomen én koop je ook nog eens iets unieks.

Benieuwd hoeveel slaven er bijvoorbeeld indirect voor jou werken? Doe de test op endslaverynow.org. Of kijk op de site van CoMensha voor meer informatie over moderne slavernij in Nederland.

‘Ik houd me niet heel erg bezig met klimaatverandering’

Verhaal | 26-11-2020 | Tear
We vragen drie Nederlanders wat zij doen voor een betere wereld. Christie Kuik (48) bijt het spits af.

5 tips om als consument iets te doen tegen (indirecte) moderne slavernij

Verhaal | 16-10-2020 | Hannah Westra
Wat kun je als consument tegen (indirecte) moderne slavernij doen?

Waarom we beter met onze kleding moeten omgaan (+ 4 tips)

Verhaal | 30-09-2020 | Hannah Westra
Leer hoe je langer met je kleding kunt doen.

Ontwikkelingswerk en duurzaamheid: Herstel van de schepping

Verhaal | 01-09-2020 | Cornelis de Schipper
Waarom heeft ontwikkelingswerk ook alles te maken met het streven naar duurzaamheid en herstel van de schepping? Cornelis de Schipper, sustainability expert bij Tear, legt dit uit.

Karel Smouter: ‘Ik deins inmiddels nergens meer voor terug’

Verhaal | 26-08-2020 | Tear
Vier jaar geleden verhuisde journalist Karel Smouter van de grote stad naar de regio. Daar ontdekte hij dat de wereld er vanuit hartje Amsterdam heel anders uitziet dan op de...
Duurzame sneakers: 8 tips

8x duurzame sneakers (inclusief tips waar je op kunt letten)

Verhaal | 20-08-2020 | Hannah Westra
Op zoek naar duurzame sneakers? Check deze handige tips!