5x duurzaam kamperen

Verhaal | 23-07-2020Maartje de Groot

Wist je dat je met duurzaam kamperen in eigen land dubbel bijdraagt aan het milieu? Kampeer-, fiets- en wandelvakanties belasten het milieu namelijk minder dan thuisblijven. Door op de camping ook groene keuzes te maken, draag je extra bij aan het milieu. Bijna geen reden meer om duurzaam kamperen niet uit te proberen.

Lees ook: 13 inspirerende boeken over duurzaamheid

Kamperen is natuurlijk al een duurzame bezigheid, maar met onderstaande simpele tips kan het nóg groener.

1. Koop duurzaam in

Koop zoveel mogelijk seizoensgebonden groente en fruit. In Nederland is dit in de zomer onder andere komkommer, broccoli, rucola en tomaat. Naast rekening houden met het seizoen, kun je ook duurzaam kamperen door je producten lokaal en biologisch bij boeren in de buurt van de camping te kopen. Kijk op bijvoorbeeld eens op www.vaneigenerf.nl/onze-boeren/ voor locaties waar je producten rechtstreeks van de boer kunt kopen.

2. Verplaats je zo groen mogelijk

Doordat Nederland niet heel groot is, is de camping vaak lopend, per fiets of met het openbaar vervoer te bereiken. Heb je toch een auto nodig? Neem dan fietsen van thuis mee of huur fietsen bij een plaatselijke verhuurder. Zo kun je je tijdens het duurzaam kamperen op een verantwoorde manier verplaatsen naar uitstapjes.

3. Bespaar energie

Van plan om echt een tijdje van huis te gaan? Dan kun je naast duurzaam kamperen ook thuis groene keuzes maken. Stel bijvoorbeeld je thermostaat lager in, trek stekkers uit de stopcontacten of haal je koelkast leeg (en neem het overige eten mee of geeft het aan de buren) en zet hem uit. Zo voorkom je sluipverbruik van energie.

4. Gebruik duurzaam servies

De afwas doen is niet altijd leuk, maar toch een stuk duurzamer dan het gebruiken van wegwerpborden- en bekers. Op zoek naar hip én duurzaam servies? Zuperzozial heeft een leuk en milieubewust assortiment aan servies voor thuis of op de camping. Zo wordt duurzaam kamperen nog leuker.

5. Check je kampeerplek

Een laatste tip: zorg dat je respectvol omgaat met de natuur. Zorg bijvoorbeeld dat je de kampeerplek netjes achterlaat als je vertrekt. Een praktische en misschien voor de hand liggende tip die helemaal bij duurzaam kamperen past. Check of er op jouw plek geen afval ligt of dat je iets hebt laten liggen. Dat is fijn voor het milieu en de personen die na jou gaan kamperen. 

Lees ook: 12 simpele tips om te minderen met afval

5 tips om als consument iets te doen tegen (indirecte) moderne slavernij

Verhaal | 16-10-2020 | Hannah Westra
Wat kun je als consument tegen (indirecte) moderne slavernij doen?

Waarom we beter met onze kleding moeten omgaan (+ 4 tips)

Verhaal | 30-09-2020 | Hannah Westra
Leer hoe je langer met je kleding kunt doen.

Ontwikkelingswerk en duurzaamheid: Herstel van de schepping

Verhaal | 01-09-2020 | Cornelis de Schipper
Waarom heeft ontwikkelingswerk ook alles te maken met het streven naar duurzaamheid en herstel van de schepping? Cornelis de Schipper, sustainability expert bij Tear, legt dit uit.

Karel Smouter: ‘Ik deins inmiddels nergens meer voor terug’

Verhaal | 26-08-2020 | Tear
Vier jaar geleden verhuisde journalist Karel Smouter van de grote stad naar de regio. Daar ontdekte hij dat de wereld er vanuit hartje Amsterdam heel anders uitziet dan op de...
Duurzame sneakers: 8 tips

8x duurzame sneakers (inclusief tips waar je op kunt letten)

Verhaal | 20-08-2020 | Hannah Westra
Op zoek naar duurzame sneakers? Check deze handige tips!

5x duurzaam kamperen

Verhaal | 23-07-2020 | Maartje de Groot
Kamperen is al een milieubewust bezigheid, maar met deze vijf tips wordt kamperen echt duurzaam.