6 dingen die je moet weten over avocado’s

Verhaal | 16-09-2020Tear

De avocado is populair. Hij schittert niet alleen op vele menukaarten wereldwijd, maar inmiddels ook op onze sokken, tassen en shirts. Maar is de avocado zo groen als hij lijkt? Hoe weet je of hij rijp is? En is het waar dat avocado’s levens kunnen redden? Tear zet alles wat je wil weten over avocado’s op een rij.  

1. Avocado is supergezond

We eten meer avocado’s dan ooit. Waar we in 2008 in Nederland nog zo’n 10 miljoen kilo avocado’s verslonden, was dat in 2017 al 39 miljoen kilo. Dat heeft een reden: avocado's zijn hartstikke gezond. De vrucht bestaat voor 25 procent uit gezonde plantaardige vetten, heeft een LDL-cholesterolverlagende werking en bevat daarnaast veel vitaminen, vezels, ijzer, calcium en magnesium. Avocado’s worden gebruikt op toasts, in salades en smoothies en als guacamole dip bij tortilla’s maar doen het ook goed in verzorgingsproducten. Er bestaat zelfs ‘Avocado art’.

2. De avocado is niet nieuw onder de zon

Archeologen vonden bewijs dat avocado’s al duizenden jaren voor Christus in Mexico groeiden. Bij opgravingen in Peru vonden archeologen een waterkruik in de vorm van de vrucht. Ook van de Azteken is bekend dat zij avocado’s teelden. Zij aten de vruchten en gebruikten de olie om hun huid en haren te verzorgen. De Spanjaarden haalden de groene vruchten voor het eerst naar Europa.

3. Hij komt in vierhonderd tinten groen

Er bestaan maar liefst vierhonderd avocadorassen, maar in Nederland kennen we vooral de Hass-avocado, genoemd naar een Californische postbode, die deze soort in zijn achtertuin ontdekte. De vruchten groeien het best in warme, vochtige gebieden, zoals Mexico, Peru, de Caraïben, Kenia en Indonesië. Door hun dikke schil zijn ze goed beschermd tegen ziektes en insecten.

4. De avocado is niet altijd groen

Doordat wij de afgelopen jaren massaal ‘smashed’ avocado op toast, guacamole en avocado smoothies zijn gaan consumeren, is de avocadoproductie flink opgeschroefd. Dat heeft gevolgen voor het milieu. Avocado’s slurpen meer water op dan veel andere gewassen. In de toch al droge gebieden als Zuid-Afrika drogen ze watervoorzieningen uit. Daarnaast kost reis die avocado’s naar Nederland moet afleggen veel energie, want de vruchten blijven alleen goed bij een temperatuur van zes graden en de juiste luchtvochtigheid. Om lange transporten te voorkomen, kun je het beste kiezen voor avocado’s uit Spanje. Het microklimaat aan de kust bij Malaga en Granada is namelijk ideaal voor de teelt van avocado’s.

5. Zo weet je of je avocado rijp is

Nee, niet door erin te knijpen! Daar worden avocado’s niet blij van, eerder beurs. Trek het puntje of steeltje waarmee de avocado ooit aan de boom zat voorzichtig weg of til het op, zodat je eronder kunt kijken. Welke kleur zie je onder dat steeltje? Geel wil zeggen: nog niet rijp. Bruin laat zien: overrijp. Groen roept: perfect om nu te eten! Sommige avocado’s hebben te lang in een te lage temperatuur op koelschepen vanuit verre landen gelegen, waardoor het vruchtvlees zwart wordt. Ook daarom kun je beter gaan voor avocado’s van dichterbij. Of: probeer eens je eigen avocadoboom te kweken!

6. Avocado’s kunnen levens redden

Wist je dat avocado’s levens kunnen redden? Wel als je een boer in Haïti bent. Door zware aardbevingen, orkanen en geweld zijn veel boeren de afgelopen jaren alles kwijtgeraakt. Daarom investeert Tear op het Haïtiaanse platteland in een landbouwprogramma, waarin boeren hun bedrijven weer duurzaam leren opbouwen. Er worden heel veel nieuwe bomen geplant, waaronder avocadobomen. Avocado’s zijn niet alleen voedzaam voor het gezin van de boeren, maar doen het ook goed op de lokale markt. Boer Saël vertelt je graag meer over dit duurzame landbouwprogramma in Haiti!

Bronnen: Het Kan Wel, Bedrock, First Food Network, Business Inside

Lees ook: Het groene goud dat levens redt

Klimaatactiviste Ridhima Pandey (12) wil generaties redden

Verhaal | 22-09-2020 | Maartje de Groot
Ontmoet de Indiase Ridhima Pandey (12) die zich op jonge leeftijd inzet voor het klimaat.

Wauw! Deze kerk bouwde zelf een school voor de kinderen uit het dorp

Verhaal | 21-09-2020 | Hannah Westra
Toen ze zagen dat veel kinderen niet naar school gingen, besloten ze zelf actie te ondernemen.

Bijzonder hoogleraar Renée Römkens: ‘Er ligt een taak voor kerkleiders en predikanten’

Verhaal | 21-09-2020 | Tear
Kan de kerk écht verschil maken in preventie en aanpak van seksueel misbruik en huiselijk geweld? Minella van Bergeijk en Renée Römkens gaan hierover in gesprek.
Zwerfvuil

Zwerfvuil prikken: een klein tekentje van Gods nieuwe wereld

Blog | 18-09-2020 | Tear
Toen Herman met een groep mensen uit de kerk het zwerfvuil wilde aanpakken in zijn straat, liep dat anders dan verwacht..

Ruth Lagemann: ‘Onze wereld heeft meer mensen van verzoening nodig’

Verhaal | 18-09-2020 | Tear
Ruth Lagemann mensen van allerlei verschillende achtergronden met elkaar te verzoenen. Haar geheim? Stilte. Ruth: ‘Het gaat erom dat je God uitnodigt in die stilte en zegt: ‘...

Veiligekerk.nl vergroot slagkracht tegen seksueel misbruik in de kerk

Nieuws | 17-09-2020 | Tear
Kerkelijke meldpunten, koepels en christelijke hulp- en onderwijsorganisaties lanceren vandaag het online platform Veiligekerk.nl.