7 simpele tips voor een duurzaam huis

Verhaal | 05-05-2020Maartje de Groot

Door de coronacrisis blijven we meer dan ooit binnen. Thuiszitten is misschien niet voor iedereen even prettig en ideaal, maar het geeft wel ruimte om dingen aan te pakken en ook in huis bewust aan de slag te gaan. We geven je zeven tips voor een duurzaam huis.  

Met deze kleine, dagelijkse aanpassingen word je huishouden een stuk groener.

Lees ook: 7x goed nieuws waar je blij van wordt

1. Was zuinig

Zeker nu veel mensen meer tijd hebben, is er eigenlijk geen reden meer om de Eco-knop op je wasmachine niet uit te proberen. Ondanks dat het Eco-programma langer duurt, is deze manier van wassen maar liefst 20 procent zuiniger dan een normaal wasprogramma. Zo bespaar je heel wat energie: goed voor je portemonnee én het milieu. Wassen op een lagere temperatuur is trouwens ook een gemakkelijke en effectieve manier om water en energie te besparen. Benieuwd naar meer tips over duurzaam wassen? Kijk op www.milieucentraal.nl/wasmachine

2. Start een moestuin

In deze coronatijd is de supermarkt geen plek meer waar je vaak wil komen. Bovendien is het voorjaar perfect om aan de slag te gaan met je eigen moestuin. Naast dat deze tijd van het jaar ideaal is om te starten met het verbouwen van je eigen groente, is het nog eens een leuke en bewuste bezigheid. Geen tuin? Geen probleem! Je kan namelijk overal een moestuin beginnen, ook op een balkon of binnen. Tips voor het starten van een moestuin vind je hier.

3. (Ver)koop tweedehands

Uitgekeken op een meubelstuk dat eigenlijk nog prima mee kan? Probeer het dan niet direct weg te gooien, maar zet het bijvoorbeeld op Marktplaats of een verkoop-Facebookgroep bij jou in de buurt en maak er iemand anders blij mee. Afgelopen dagen je kledingkast al eens flink onder handen genomen? United Wardrobe is dan hét perfecte platform om je kleding een tweede leven te geven. Je kunt er overigens ook onwijs toffe tweedehands kledingstukken kopen! Benieuwd naar waar je nog meer duurzaam kunt shoppen? Hier vind je tientallen tips voor duurzame kledingzaken en handige kledingcheckers.

4. Repareer wat kapot is

Naast je kledingkast, kan de zolder misschien ook wel een opruimbeurt gebruiken. Spit al je spullen eens door en bekijk wat je nog wilt bewaren en wat niet. Kom je iets tegen dat kapot is? Repareer het dan als dat mogelijk is! De site Waardeer Het, Repareer Het geeft je handige tips om je spullen zelf een nieuw leven te geven. Kom je toch spullen tegen die je echt niet meer gebruikt? Bewaar het dan voor bijvoorbeeld de kringloopwinkel of verkoop het door!

5. Gebruik duurzame schoonmaakmiddelen

De lente is inmiddels van start en een grote voorjaarsschoonmaak kan dan natuurlijk niet ontbreken. Staat bij jou de schoonmaak nog op de planning? Kies dan voor natuurvriendelijke schoonmaakmiddelen. Zo verkoopt het merk Seepje onder andere natuurlijke allesreiniger, afwasmiddel en handzeep. Lees hier meer over hoe je op een duurzame manier aan de slag kan!

6. Shop en plant bomen

Consuminderen is natuurlijk altijd beter voor het milieu, maar soms heb je toch nieuwe spullen nodig. Zeker nu veel winkels gesloten zijn, kun je niet om online bestellen heen. Dan is de gratis plugin van TreeClicks een echte aanrader. Terwijl jij online shopt wat je (echt) nodig hebt, plant TreeClicks bomen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Een ideale combi!

7. Scheid afval

Bij duurzaam wonen, hoort ook het scheiden én verminderen van afval. Afval scheiden is natuurlijk een must, maar voorkomen is altijd beter. Zo kun je bijvoorbeeld met een simpele nee/ja- of nee/nee-sticker op je brievenbus heel wat papier besparen. Benieuwd wat je nog meer kunt doen om afval te verminderen? Hier vind je nog 11 tips!

Lees ook: 3 inspirerende TED Talks over duurzaamheid

Naast een duurzaam huis ook duurzamer leven?

Wil jij ook werken aan een duurzamer leven en aan de slag gaan met recht doen, maar heb je geen zin in onhaalbare plannen? We hebben vier simpele tips voor je verzameld die de wereld net dat stukje mooier maken.

5 tips om als consument iets te doen tegen (indirecte) moderne slavernij

Verhaal | 16-10-2020 | Hannah Westra
Wat kun je als consument tegen (indirecte) moderne slavernij doen?

Waarom we beter met onze kleding moeten omgaan (+ 4 tips)

Verhaal | 30-09-2020 | Hannah Westra
Leer hoe je langer met je kleding kunt doen.

Ontwikkelingswerk en duurzaamheid: Herstel van de schepping

Verhaal | 01-09-2020 | Cornelis de Schipper
Waarom heeft ontwikkelingswerk ook alles te maken met het streven naar duurzaamheid en herstel van de schepping? Cornelis de Schipper, sustainability expert bij Tear, legt dit uit.

Karel Smouter: ‘Ik deins inmiddels nergens meer voor terug’

Verhaal | 26-08-2020 | Tear
Vier jaar geleden verhuisde journalist Karel Smouter van de grote stad naar de regio. Daar ontdekte hij dat de wereld er vanuit hartje Amsterdam heel anders uitziet dan op de...
Duurzame sneakers: 8 tips

8x duurzame sneakers (inclusief tips waar je op kunt letten)

Verhaal | 20-08-2020 | Hannah Westra
Op zoek naar duurzame sneakers? Check deze handige tips!

5x duurzaam kamperen

Verhaal | 23-07-2020 | Maartje de Groot
Kamperen is al een milieubewust bezigheid, maar met deze vijf tips wordt kamperen echt duurzaam.