8x duurzame sneakers (inclusief tips waar je op kunt letten)

Verhaal | 20-08-2020Hannah Westra

Op zoek naar duurzame sneakers? Sneakers zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ze lopen lekker en passen eigenlijk overal bij. Het voordeel van duurzame sneakers is dat je met zo’n bewuste aankoop ook nog eens de wereld een stukje mooier maakt; de impact op het milieu is kleiner en de maker krijgt in dit geval ook vaak een eerlijk salaris.

Wanneer is een sneaker duurzaam? Sommige mensen zweren bij leren schoenen, omdat deze vaak lang meegaan. Het productieproces van leer is echter verre van duurzaam, tenzij je bijvoorbeeld kiest voor natuurlijk gelooid leer. Toch zijn er ook steeds meer (vegan) alternatieven die minder impact hebben op het milieu. Verderop in dit artikel delen we een aantal merken waar je met een gerust hart bij terechtkunt.

Duurzame sneakers: van materiaal tot productieproces

De meest duurzame optie als je iets 'nieuws' wilt, is natuurlijk tweedehands. Je vindt op verschillende tweedehands kledingsites, van Marktplaats tot United Wardrobe, steeds vaker items die eigenlijk niet of nauwelijks gedragen zijn. Omdat je online kunt zoeken, wordt het ineens ook een stuk makkelijker om jouw maat of favoriete merk te scoren. Door tweedehands te kopen hoeven er geen nieuwe grondstoffen gebruikt te worden, én hoeven de schoenen vaak niet nog een hele reis af te leggen van het land van productie tot jouw voordeur.

Maar tweedehands is misschien niet voor iedereen weggelegd. Het kost meer tijd om een mooi product te scoren en je moet natuurlijk geluk hebben dat het ook nog de juiste maat is. Is tweedehands niet jouw ding? Gelukkig zijn er tegenwoordig ook genoeg merken die duurzaam en eerlijk produceren.

Project Cece schreef een handig artikel waarin ze het verschil uitleggen tussen chemisch-, eco-, plantaardig- en kunstleer, inclusief overzichtelijke tabel waarin je ziet hoeveel impact elk materiaal heeft op het milieu. Zo is de milieu-impact van kunstleer net zo hoog als van chemisch koeienleer. De meest duurzame keuze die ze hebben onderzocht is het plantaardige ‘leer’ Piñatex: gemaakt van een bijproduct van de ananas-industrie. Doordat dit materiaal wordt geproduceerd uit een afvalproduct van een bestaande industrie, is de milieu-impact erg laag. Maar: hoewel het een duurzaam materiaal is, is het (nog) niet biologisch afbreekbaar.

Andere materialen die je vaak voorbij ziet komen zijn kunstleer (soms zelfs gemaakt van gerecyclede petflessen), kurk en appelleer. Er zijn dus steeds meer innovatieve alternatieven voor chemisch koeienleer, en aangezien de vraag hiernaar alleen maar groeit, zal deze markt de komende jaren ook alleen maar meer te bieden hebben.

Ga je op zoek naar duurzame sneakers? Check de materialen, maar kijk vooral ook wáár het merk produceert en of dit onder eerlijke omstandigheden is. Vaak is dit goed vindbaar op hun website. Twijfel je? Stuur dan een mailtje. Merken die eerlijk produceren en duurzame materialen gebruiken, zullen ze hier ook open over zijn. Als je een vaag verhaal terugkrijgt waar je zelf ook niet wijzer van wordt, dan is de kans groot dat ze nog een hoop stappen moeten zetten. Hoe kritischer we zijn als consument en hoe vaker we dit tonen, hoe groter de kans dat merken gaan luisteren en positief veranderen.

8 mooie merken met duurzame sneakers

Veja

Waarschijnlijk de meest bekende onder de duurzame sneakers: het Franse merk Veja. Veja produceert onder eerlijke omstandigheden en probeert dat ook nog eens zo duurzaam mogelijk te doen. Zo maken ze gebruik van verschillende materialen, waaronder biologisch katoen, plantaardig gelooid leer, gerecyclede plastic flessen en natuurlijke, wilde rubber. Ze hebben zowel sneakers van leer als vegan modellen en over hun productieproces zijn ze heel transparant. 

Womsh

Womsh zoekt bij het produceren van hun sneakers oplossingen die een positieve impact hebben. Ze zijn transparant over hun productieproces en schrijven op hun site dat ze altijd op zoek zijn naar hoe ze nog duurzamer kunnen worden. Het merk produceert sinds 2014 duurzame schoenen in Italië, waarbij ze extra aandacht schenken aan het selecteren van materialen en de fabrieken waarmee ze willen samenwerken. Een van de materialen die Womsh voor hun vegan sneakers gebruikt is bijvoorbeeld appelleer (inderdaad, gemaakt van appelschillen).

Komrads

Ook Komrads produceert schoenen van appelleer. Het eco alternatief voor leer dat ze gebruiken wordt gemaakt van afval uit de appelsap-industrie. Het is een soepel materiaal dat fijn zit. Komrads belooft zich in te zetten om sneakers te maken met een zo laag mogelijke impact op het milieu. Ze streven naar sneakers die volledig zijn gemaakt van hergebruikte en gerecyclede materialen, zodat er geen nieuwe bronnen aangeboord hoeven worden. Kwaliteit, comfort en design blijven daarbij hoog in het vaandel staan. De sneakers worden nu gemaakt van ecologisch appelleer, gerecycled rubber voor de zolen, gerecycled katoen en gerecyclede flessen voor de binnenstof en veters en gerecyclede koolstof voor het voetbed.

SAYE

Nog een mooi merk dat veel met gerecyclede en biologische materialen werkt is SAYE. Dit sneakermerk is ontstaan vanuit een droom om voor elke verkochte sneaker bomen te planten en kon worden opgezet door een Kickstarter-campagne in 2018. De sneaker heeft een fijne 80’s look en wordt gemaakt in Portugal. SAYE hoopt uiteindelijk helemaal zero waste te kunnen werken, vecht voor eerlijke arbeidsomstandigheden en tegen ontbossing. Voor elk verkochte paar planten ze twee bomen.

EKN

Het Duitse merk EKN wil vechten tegen slecht gefabriceerde, synthetische schoenen die de sneakermarkt de afgelopen decennia hebben overspoeld. Ze werken samen met Portugese leerlooiers en schoenmakers die de schoenen maken onder eerlijke arbeidsomstandigheden en uit puur ecologische materialen. Daarnaast produceren ze in kleine hoeveelheden om de koper maximale kwaliteit te kunnen bieden en een minimale ecologische voetafdruk te garanderen.

Ethletic

Fan van All Stars en Vans? Dan past sneakermerk Ethletic helemaal in jouw straatje. Ze produceren eerlijk, vegan en zo duurzaam mogelijk. Op hun site kun je ook foto’s vinden van de mensen die de schoenen maken, want EKN wil dat zij geen nummers zijn maar echt gezien worden. Leuk weetje: Ethletic ontstond niet uit een goed uitgewerkt bedrijfsplan, maar vanuit de allereerste eerlijk geproduceerde voetbal.

Joline Jolink

Iets prijziger, maar wel tijdloos mooi: de sneakerlijn van Joline Jolink. Bij het productieproces heeft oprichter Joline geprobeerd een zo duurzaam mogelijke sneaker uit te brengen. Het resultaat: een vegan variant, volledig cruelty-free en écht comfortabel. Het voetbed is gemaakt van gerecyclede kurk en de schoenen zijn PETA-approved. Ze zijn onder eerlijke omstandigheden gemaakt in Portugal.

Toms

Ook een bekende: Toms. Over het productieproces zijn nog weleens vragen, maar Toms beweert wel goed zicht te houden op een eerlijke productieketen. De schoenen, waaronder de bekende instappers, maar dus ook sneakers, worden gemaakt van duurzaam en veganistisch materiaal zoals hennep, biologisch katoen en gerecycled polyester. Ook de verpakkingen probeert Toms zo duurzaam mogelijk te maken door 80 procent gerecycled afval te gebruiken. Daarnaast werkt Toms volgens het one-for-one principe: met elke aankoop geven ze ook een paar schoenen weg aan mensen in ontwikkelingslanden die dit hard nodig hebben.

Meer weten?

Er zijn nog veel meer merken die duurzame sneakers produceren. Benieuwd waar je die kunt vinden? Kijk op projectcece.nl of check bijvoorbeeld deze blog van When Sara Smiles.

Waarom we schrijven over duurzaamheid

Waarom heeft de strijd tegen onrecht ook alles te maken met het streven naar duurzaamheid en herstel van de schepping? We willen bouwen aan een wereld waarin iedereen kan voorzien in zijn of haar basisbehoeften, gelijke kansen en mogelijkheden heeft en leeft binnen de grenzen van wat de aarde biedt. Daarom proberen we duurzame keuzes te maken, en hopen we je met dit soort artikelen te inspireren ook bij te dragen aan een mooiere wereld. Meer lezen? 

5 tips om als consument iets te doen tegen (indirecte) moderne slavernij

Verhaal | 16-10-2020 | Hannah Westra
Wat kun je als consument tegen (indirecte) moderne slavernij doen?

Waarom we beter met onze kleding moeten omgaan (+ 4 tips)

Verhaal | 30-09-2020 | Hannah Westra
Leer hoe je langer met je kleding kunt doen.

Ontwikkelingswerk en duurzaamheid: Herstel van de schepping

Verhaal | 01-09-2020 | Cornelis de Schipper
Waarom heeft ontwikkelingswerk ook alles te maken met het streven naar duurzaamheid en herstel van de schepping? Cornelis de Schipper, sustainability expert bij Tear, legt dit uit.

Karel Smouter: ‘Ik deins inmiddels nergens meer voor terug’

Verhaal | 26-08-2020 | Tear
Vier jaar geleden verhuisde journalist Karel Smouter van de grote stad naar de regio. Daar ontdekte hij dat de wereld er vanuit hartje Amsterdam heel anders uitziet dan op de...
Duurzame sneakers: 8 tips

8x duurzame sneakers (inclusief tips waar je op kunt letten)

Verhaal | 20-08-2020 | Hannah Westra
Op zoek naar duurzame sneakers? Check deze handige tips!

5x duurzaam kamperen

Verhaal | 23-07-2020 | Maartje de Groot
Kamperen is al een milieubewust bezigheid, maar met deze vijf tips wordt kamperen echt duurzaam.