Acht miljard Coca-cola flessen verbrand of gedumpt per jaar

Nieuws | 01-04-2020Manuel Voordewind

Tears zusterorganisatie Tearfund bracht deze week een rapport uit dat voor het eerst de plasticvervuiling van vier grote consumentenmerken (Coco-Cola, PepsiCo, Nestlé en Unilever) aan het licht brengt. Samen zijn zij verantwoordelijk voor meer dan een half miljoen ton aan plastic afval in zes ontwikkelingslanden per jaar. Dat is genoeg om dagelijks 83 voetbalvelden mee te vullen. 

De open verbranding van de plastic verpakkingen op straathoeken, open stortplaatsen en in achtertuinen leidt tot een enorme uitstoot van broeikasgassen, heeft Tearfund berekend. De uitstoot bedraagt 4,6 miljoen ton CO2, wat gelijkstaat aan de uitstoot van 2 miljoen auto's.

De vervuiling door open verbranding van plastic flesjes staat gelijk aan de uitstoot van 2 miljoen auto's

Tearfund: 'Deze bedrijven blijven miljarden producten verkopen in een verpakking voor eenmalig gebruik in ontwikkelingslanden, terwijl ze weten dat daar niet verantwoord met afval wordt omgegaan, wat leidt tot milieuvervuiling en gezondheidsproblemen. Dat is moreel niet te verdedigen.'

Hervulbare alternatieven

De Britse ontwikkelingsorganisatie roept de vier bedrijven dringend op om over te schakelen naar duurzame, hervulbare en herbruikbare verpakkingsalternatieven in plaats van plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik. De organisatie heeft hiervoor een vierpuntenplan opgesteld.

 

Tearfund is de eerste ontwikkelingsorganisatie die het verband tussen het verbranden en dumpen van plastic in ontwikkelingslanden door multinationals en klimaatverandering aan elkaar linkt. Het onderzoek richtte zich op plasticvervuiling in zes ontwikkelingslanden - Brazilië, China, India, Mexico, Nigeria en de Filippijnen.

Wakker worden

Minella van Bergeijk, directeur van Tear Nederland, zegt in een reactie op het rapport:  'Dit onderzoek laat weer zien dat ons materialisme bijna geen grenzen kent. De crisis van het hebben is ongekend hoog. Wij zien de prijs  vaak niet van onze onbegrensde verlangen, terwijl de prijs in arme ontwikkelingslanden overduidelijk is. Dat maakt me verdrietig. Zij betalen de prijs van ons genot.'

Minder plastic afval in ontwikkelingslanden kan honderdduizenden doden voorkomen

'Ik hoop dat er verdere bewustwording op gang komt. Dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en niet wegkijken van het leed dat ze veroorzaken. Maar ook dat wij zelf wakker worden. Dit gaat ook over mijn gedrag en mijn gebruik. Wat wij doen in ons dagelijks handelen, heeft een effect op anderen. Daar kunnen we niet luchtig aan voorbij leven.'

Dood van honderdduizenden mensen

Naast dat de uitstoot een negatief effect heeft op het klimaat, eist het ook mensenlevens. Tijdens de klimaattop in Madrid van eind vorig jaar, riep Tear in Trouw al op om ontwikkelingslanden te helpen met de verwerking van plastic afval en zelfs om het gebruik van plasticverpakkingen aan banden te leggen. Hiermee zou de dood van honderdduizenden mensen per jaar voorkomen kunnen worden.

5 tips om als consument iets te doen tegen (indirecte) moderne slavernij

Verhaal | 16-10-2020 | Hannah Westra
Wat kun je als consument tegen (indirecte) moderne slavernij doen?

Waarom we beter met onze kleding moeten omgaan (+ 4 tips)

Verhaal | 30-09-2020 | Hannah Westra
Leer hoe je langer met je kleding kunt doen.

Ontwikkelingswerk en duurzaamheid: Herstel van de schepping

Verhaal | 01-09-2020 | Cornelis de Schipper
Waarom heeft ontwikkelingswerk ook alles te maken met het streven naar duurzaamheid en herstel van de schepping? Cornelis de Schipper, sustainability expert bij Tear, legt dit uit.

Karel Smouter: ‘Ik deins inmiddels nergens meer voor terug’

Verhaal | 26-08-2020 | Tear
Vier jaar geleden verhuisde journalist Karel Smouter van de grote stad naar de regio. Daar ontdekte hij dat de wereld er vanuit hartje Amsterdam heel anders uitziet dan op de...
Duurzame sneakers: 8 tips

8x duurzame sneakers (inclusief tips waar je op kunt letten)

Verhaal | 20-08-2020 | Hannah Westra
Op zoek naar duurzame sneakers? Check deze handige tips!

5x duurzaam kamperen

Verhaal | 23-07-2020 | Maartje de Groot
Kamperen is al een milieubewust bezigheid, maar met deze vijf tips wordt kamperen echt duurzaam.