'Dankzij toiletten is de situatie in het kamp verbeterd'

Verhaal | 26-02-2020Marnix & Iris

De twee bevlogen jonge wereldreizigers Marnix (30) en Iris (27) bezochten het Indonesische eiland Sulawesi, dat in 2018 werd getroffen door een zware aardbeving, tsunami en modderstromen. Ze interviewden overlevenden van de ramp. Wat hebben ze meegemaakt? Hoe is het leven voor hen nu, ruim een jaar later? Deze keer: het verhaal van Nurlino. 

'De kustlijn bij Palu is één van de gebieden die het hardst is getroffen tijdens de aardbeving van 2018. Dit komt voornamelijk door de tsunami, die door de beving veroorzaakt wordt. Nurlino’s huis staat vlak langs het water. Tijdens de rampavond is ze thuis, samen met haar kinderen en kleinkinderen. Ze zijn nog druk in de weer met het sorteren van plastic en het bakken van bananen. Dat is hun bron van inkomsten.

Ze klimmen de eerste de beste heuvel op en zien hoe de tsunami alles wegvaagt.

Rennen voor haar leven

En dan: 'We hoorden een harde knal en de grond trilde. In eerste instantie dacht ik dat er een grote golf tegen het huis aansloeg, maar alles bleef bewegen.' Nurlino vertelt haar kinderen dat ze moeten rennen, en dat ze de kleintjes mee moeten nemen. Haar oom is ook nog in het huis, maar die is slecht ter been. Ze besluit bij haar oom te blijven en de aardbeving uit te zitten.  Opeens zien ze door het raam in de verte de golf aankomen. Wachten is niet langer een optie. Ook zij maken dat ze weg komen. Ze klimmen de eerste de beste heuvel op en zien hoe de tsunami alles wegvaagt.

Wil je Tear ondersteunen in het leveren van noodhulp? Jouw bijdrage kunnen we goed gebruiken! >>

Drinken uit plassen en slootjes

Nurlino zit samen met haar dochters en kleinkinderen op de verhoging voor het noodgebouw waar ze in wonen. Haar gezicht heeft ze ingesmeerd met een pap van rijst en kruiden. Een gebruikelijke methode voor vrouwen om de zomerzon het hoofd te bieden in dit gebied. Ze vertelt over de periode die volgt na de tsunami. 'We waren de eerste week op onszelf aangewezen. Vooral drinken was een probleem. Iedereen had één beker water per dag. Het eten bestond voornamelijk uit bananen.' Doordat er maar zo weinig eten is, raken veel mensen ondervoed. Rond de tiende dag beginnen de mensen in de buurt met het drinken van water uit plassen en slootjes. Met ziekte tot gevolg.

Toiletten en lessen in hygiëne

Gelukkig komt op dat moment de eerste hulp binnen. Tenten, water en wat voedsel. Het volgende probleem ontstaat nadat het kamp is ingericht. Er zijn geen toiletten, dus iedereen moet zijn of haar behoefte in de bosjes doen. De hygiëne in het kamp is slecht. In deze periode krijgt Nurlino cholera en heeft ze last van een longinfectie. Ze is één van de velen die te kampen heeft met gezondheidsproblemen. Om dit probleem te tackelen heeft YEU, de lokale partner van Tear, een aantal toiletten gebouwd. Dit is de eerste stap in het aanpakken van het probleem. Daarnaast krijgen mensen trainingen waarbij ze leren hoe ze het kamp schoon kunnen houden. De situatie in het kamp verbetert. Na een half jaar plaatst de regering noodwoningen. De lessen van YEU over hygiëne komen nog steeds van pas.

Opbouwen

Nurlino hoopt nu vooral dat ze snel weer richting hun oude plek kunnen. 'De overheid heeft de noodwoningen op een stuk land neergezet, zo ver weg van alles dat het lastig is om geld te verdienen. Eerder kwamen klanten voorbij rijden en stopten ze voor wat eten. Ook is hier weinig te recyclen. We zitten nog vaak verlegen om eten. Wanneer we weer op onze oude plek zitten, kunnen we echt weer wat opbouwen.'

*Op de foto heeft Nurlino een papje van rijst en kruiden op haar gezicht als bescherming tegen de zon.

Marnix en Iris

Hi, wij zijn Marnix (30) en Iris (27). In het gewone leven werkt Iris als leerkracht in het basisonderwijs. Marnix is contentcreator (film/fotografie). Na bijna tien jaar dromen over het maken van een lange reis, hebben we afgelopen jaar allebei onze baan opgezegd en een enkeltje geboekt naar India! Van daaruit reizen we verder.

We zijn beiden opgegroeid met het idee dat je niet alleen voor jezelf leeft. We hebben Tear benaderd omdat we geloven in de manier waarop zij hulp verlenen: mensen activeren zélf met oplossingen te komen. We zijn heel enthousiast dat we daar een bijdrage aan mogen leveren en hopen dat onze verhalen anderen inspireren en activeren.

Herstel van relaties tussen christenen en moslims in Indonesië

Verhaal | 23-06-2020 | Marnix & Iris
Indonesië kent veel spanningen tussen christenen en moslims. Maar dankzij de Umoja-training van Tear zijn in Jogjakarta de relaties tussen christenen en moslims enorm verbeterd.

Beter bestand tegen de coronacrisis dankzij de lokale kerk

Verhaal | 22-06-2020 | Annemarie van den Berg
Via lokale kerken mensen zelf uit armoede laten opstaan. Het werkt! Juist in deze coronacrisis zien we dat deze gemeenschappen beter bestand zijn tegen de gevolgen.
Risman overleefde de aardbeving op Sulawesi

Wat als een aardbeving je treft?

Verhaal | 05-03-2020 | Marnix & Iris
Op het moment dat Risman anderhalf jaar geleden op de Sulawesi de grond hevig voelde schudden, rent hij in blinde paniek van zijn gezin weg.

'Dankzij toiletten is de situatie in het kamp verbeterd'

Verhaal | 26-02-2020 | Marnix & Iris
Nurlino overleefde de zware aardbeving van 2018 op Sulawesi. Backpackers Marnix en Iris spraken met haar.

Noodhulp? Yes please!

Blog | 20-02-2020 | Tear
'Noodhulp? Ik vroeg me altijd af waar dat geld dan heen ging. Nu zie ik het.' Backpackers Marnix en Iris spraken interviewden overlevenden van de zware aardbeving op...

Noodhulp Indonesië in volle gang

Nieuws | 24-01-2019 | Christelijk Noodhulpcluster
In 2018 werd Indonesië getroffen door een tsunami en meerdere aardbevingen. Tear verleent noodhulp.