Een aanbiddingslied aan de waslijn

Blog | 11-07-2019Dorina Nauta

Een simpele vraag tijdens een workshop die ik geef op New Wine zet mij in beweging. Ik houd een bevlogen verhaal over gerechtigheid en duurzaamheid, waar deelnemers concreet mee aan de slag gaan. Vaak zeg ik dan dat het niet uitmaakt waar je staat met betrekking tot duurzaamheid, maar dat er altijd een volgende stap te zetten is. En hoe concreter je dat stapje voor ogen hebt, des te groter de kans van slagen. Terwijl de deelnemers voor zichzelf verwoorden waar ze mee aan de slag willen, vraagt één deelnemer wat ik zelf ga doen.

Ik weet meteen het antwoord, want er is iets waar ik al tijden tegenaan hik. Het gaat me zeker moeite kosten. In gedachten hoor ik mezelf praten: mag het ons iets kosten? Zijn we bereid om te investeren in een andere manier van leven, ook als het niet de gemakkelijkste weg is?

Als ik aan het eind de afvalzak wegbreng, ben ik geschokt.

Berg afval 

Diezelfde New Wine-week logeren we met drie jonge gezinnen in een huis in de buurt. Een gezellige boel, waarbij we op elkaars kinderen passen en napraten over de diensten en seminars. Daar gebeurt spontaan ook iets anders wat me helpt in het bewustwordingsproces. We verzamelen samen namelijk een enorme berg afval! Zo hebben we één vuilniszak voor alle pampers.

Als ik aan het eind de afvalzak wegbreng, ben ik geschokt. Onze drie kleintjes hebben in een paar dagen een enorme bult pampers vol geplast en gepoept. Normaal gesproken doe ik mijn uiterste best om minder plastic verpakkingen te gebruiken. Daarmee bespaar ik slechts een schijntje in vergelijking met deze berg afval.

En dan klinkt weer die vraag in m’n gedachten: Wat is jouw volgende stap?

De vrolijke motiefjes aan de waslijn vormen een soort aanbiddingslied.

Avontuur van de wasbare luiers

Met een confronterende ervaring en een praktische vraag begint ‘Het Grote Avontuur van de Wasbare Luiers’. Het blijkt nog een aardig zoektocht en even zie ik door de bomen het bos niet meer. Maar de aanhouder wint, ook als het gaat om een duurzame levensstijl. Nu, bijna een jaar verder, hebben we heel wat wegwerpluiers bespaard. En dat is vooral heel leuk om te doen. Dat blijft het ook, doordat ik op de dagen dat het niet handig is, mild ben voor mezelf. En de wasbare luiers van tegenwoordig zijn ongelofelijk makkelijk in het gebruik en echt niet zo vies als je misschien denkt.

De vrolijke motiefjes vormen een soort aanbiddingslied aan de waslijn. Uit liefde voor de Schepper!

Een aanbiddingslied aan de waslijn

Blog | 11-07-2019 | Dorina Nauta
Dorina Nauta gaf workshops over duurzaamheid en kwam oog in oog te staan met haar eigen 'afvalberg'.

Ruim je rotzooi op - je redt er mensenlevens mee!

Blog | 10-07-2019 | Tear
Dat plastic verre van ‘fantastic’ is, weten we inmiddels wel. Maar wist je dat er een directe link is tussen plastic en dodelijke slachtoffers? Uit recent onderzoek van o.a. onze...
Hester Oosterbroek

Hester Oosterbroek: ‘Ik ben ervan overtuigd dat er veel te veel spullen in de wereld zijn’

Verhaal | 20-06-2019 | Annemarie van den Berg
Hester Oosterbroek is vaak te vinden in kringloopwinkels. ‘Als ik nieuwe spullen nodig heb, probeer ik altijd eerst tweedehands te zoeken, want de productie van nieuwe dingen kost...

‘De diepste oorzaak van ecologische problemen ligt in het gebrek aan respect voor de ander’

Verhaal | 20-06-2019 | Annemarie van den Berg
Gerard Moorman is namens Laudate Si Werkgroep Nederland betrokken bij het evenement Groen Geloven. ‘Voor mij als gelovig christen is de kern van de zaak: we moeten Gods schepping...
Natuurlijk schoonmaken

Schoonmaakkriebels? Zo ga je op een natuurlijke manier aan de slag!

Blog | 05-06-2019 | Annemarie van den Berg
Schoonmaakkriebels? En wil je op een duurzame en natuurlijke manier aan de slag? Lees dan snel onze tips!
Wilde bloemen zaaien

'Ik wilde zo graag de straat tot bloei brengen'

Blog | 05-06-2019 | Dorina Nauta
Dorina wilde haar straat tot bloei brengen. Letterlijk, door bloemen te planten. Maar het gaat niet zoals ze had gehoopt.