Een droom die toch uitkwam

Verhaal | 23-03-2017Peter Kamphof

Rama Devkota groeide op in Talchowk Kaski, een klein dorpje op ongeveer een half uur rijden  van de stad Pokhara. Als kind droomde zij vaak over de toekomst. Als ze van school kwam, zou ze een goede baan op kantoor krijgen en daarmee genoeg verdienen om haar familie te ondersteunen.

Maar op een dag gebeurde er iets rampzaligs. Haar vader verliet hen en stichtte ergens anders een nieuw gezin. In Nepal is het leven voor eenoudergezinnen erg moeilijk, en Rama’s dromen gingen in rook op.

Toen Rama's vader het gezin verliet, gingen haar dromen in rook op

Rama en haar familie gingen dapper verder, ze werkten samen om koeien te fokken en te verkopen, maar hun leven werd veel moeilijker en er waren veel onzekerheden. Toen Rama’s oudere zusje trouwde, was Rama blij voor haar. Maar ze wist ook dat er nu nog meer werk op haar neer zou komen. Ze kon niet meer gaan studeren en zonder diploma zou ze nooit een kantoorbaan krijgen. Haar droom werd steeds onmogelijker.

Op een dag herinnerde Rama zich opeens weer wat een leraar haar ooit had gezegd: “Je moet geen werknemer worden,  maar werkgever!” Ze had  nooit eerder bedacht dat ze ook een eigen zaak zou kunnen beginnen.  Maar het idee bleef in haar hoofd zitten en daaruit ontstond een nieuwe droom.

Rama achter de naaimachine

Een cursus van de kerk

Ze besloot te proberen deze droom te verwezenlijken en meldde zich aan bij de naaicursus van de Talchowk kerk, een partner van Sagoal. Ze werd toegelaten tot de cursus en zes maanden later haalde ze haar diploma en opende haar eigen naaiatelier.

En het gaat goed! Rama’s zaak groeit en bloeit en ze heeft haar droom waargemaakt om haar familie te kunnen helpen. Ze kan steeds beter naaien, ook moeilijke kledingstukken, en door dit succes heeft ze nu genoeg zelfvertrouwen gekregen om haar school te gaan afmaken.

Rama is erg blij dat ze besloot om naaister te worden, ze houdt van haar werk en heeft grote plannen voor de toekomst.

“Mijn droom om op een kantoor te werken is in duigen gevallen, maar nu heb ik een eigen zaak. In de toekomst hoop ik zelfs personeel te kunnen betalen en andere mensen op te leiden om ook naaiwerk te gaan doen”.

Bidden

  • Prijs God voor de kans die Rama kreeg dankzij Sagoal.
  • Bid dat haar onderneming zal blijven groeien en bloeien.
  • Dank God voor de verandering in haar leven.

Meer over het project

Plattelandsontwikkeling in Nepal

Nepal (Azië)
Dit project helpt gemeenschappen in Nepal om samen kleine projecten op te zetten.