Een middag op reis met Samuel Lee

Blog | 26-06-2020Harry van Wieren

Tijdens de collegemiddag met Samuel Lee 'Theology of Migration' verdiepten we ons in migratie vanuit een theologisch perspectief. De Bijbel is van begin tot eind een migratieverhaal. Niet in de laatste plaats als het gaat om het leven van Jezus. Samuel Lee verdiept zich al jaren in Theology of Migration en is bij uitstek de persoon om ons de Bijbel te laten lezen door de lens van migratie.  

Een persoonlijk verslag van Harry van Wieren van de collegemiddag met Samuel Lee ‘Theology of Migration’​

Deze collegemiddag is onderdeel van het Integral Mission programma van Tear. Integral mission is de visie dat het de missie van de kerk is om het goede nieuws te brengen in woord en daad, in alle aspecten van het leven. Theologie vanuit de context is daarbij van belang. Door dit programma willen we andere, ook niet-westerse, theologische stemmen laten klinken in Nederland. 

Dit gaat niet over regels, over een systeem of over een theologie. Dit gaat over liefhebben.

Samuel Lee, zelf al 35 jaar een migrant (hoe lang blijf je een migrant?) vertelt over 272 miljoen migranten die er zijn, waaronder arbeidsmigranten, vluchtelingen, statelozen en ongedocumenteerden. En of we het een misdaad vinden wanneer mensen gelukkig willen zijn in hun leven? Ook de bijbel gaat open: een boek vol met mensen die een migratieachtergrond hebben. Ook de teksten uit Leviticus komen aanbod waarin staat dat we dienen te zorgen voor de wees, weduwe en vluchtelingen. Het college is in het Engels, en dan klinken de bekende teksten toch ineens wat anders. Ik hoor ‘love your…’ Love. Dit gaat niet over regels, over een systeem of over een theologie. Dit gaat over liefhebben. 

Lees ook: Samuel Lee: ‘Ik voel me geen migrant, toch noem ik mijzelf migrantenpastor’

“Is migratie een onderdeel van je leven?” dat was de eerste vraag die we in onze ‘breakout-room’ beantwoordden. Nee, het is geen onderdeel van mijn leven. Mijn familie woont al jaren in Noord Nederland en dat ene jaartje dat ik in Den Haag heb gewoond, maakt me niet tot een migrant. Nesrin, Lorrie, Moses en Thandi, migranten in Nederland, vertellen hun verhaal. Net als zij, heeft elke migrant een naam, een geschiedenis, een familie, en iets waar ze goed in zijn.  Het is 272 miljoen keer 1 persoon. Het is confronterend dat ik me dat op deze zonnige middag pas écht besef. 

De migrant liefhebben. Ik hoef niet te tellen, niet in een systeem te stoppen. Dat is wat ik allemaal met mijn hoofd kan doen. Ik mag liefhebben en dat doe je met je hart. Dus mag ik naar de migrant toe om hem/haar te ontmoeten, zijn naam te horen, misschien zijn verhaal te begrijpen. Liefhebben vraagt van mij om in beweging te komen. Waarom is dat zo lastig? Waarom houd ik liever afstand? Wil ik, durf ik mijn vertrouwde omgeving achter me te laten om de wereld van de migrant te betreden? Wil ik, durf ik wel geconfronteerd worden met andere gewoonten, andere culturen, met andere manieren van geloven?  

God roept mij op om lief te hebben zodat ík op reis ga.

Het kwartje valt: God roept mij op om lief te hebben zodat ík op reis ga. Op reis naar de ander. Ik kan pas een migrant liefhebben wanneer ik zelf een migrant word en ik m’n hart laat raken door zijn/haar verhaal. Dan zijn we samen onderweg als pelgrims (migranten) en vinden we bij elkaar hou vast. Naast elkaar als broers en zusters, delen elkaars vreugde en dragen wij elkaars last.

Samuel, dank dat ik vanmiddag even met je op mocht lopen.

Lees en beluister ook: Verhalen van Veerkracht met Samuel Lee & Theodoor Meedendorp

Harry van Wieren is relatiemanager bij Tear en is daarmee verantwoordelijk voor de verbinding tussen de missie van Tear en de missie van kerken. Hij stimuleert en begeleidt kerken die een partnerschap willen aangaan met kerken in de landen waar Tear werkt (Deelgemeenten). Daarnaast is hij trainer voor Umoja, die kerken helpt om met beide benen in de buurt te staan.

‘Met al je trauma’s word je midden in de maatschappij gegooid’

Verhaal | 19-06-2020 | Tear
De Koerdische Nesrin Khanzady vluchtte naar Nederland en bouwde haar leven op, maar kwam haar trauma's tegen. ‘Ik had nachtmerries en herbelevingen en schaamde me enorm.’

‘In Nederland zal ik altijd de immigrant zijn’

Verhaal | 12-06-2020 | Tear
De Malawiaanse Thandi Soko-de Jong (38) woont in Nederland en heeft wereldwijd te maken met hokjes denken.

Collegemiddag met Samuel Lee

Verhaal | 04-06-2020 | Tear
In gesprek met Theoloog des Vaderlands Samuel Lee. 'Plaats mensen niet in je eigen hokje, probeer het hokje van de ander te begrijpen door een gesprek te voeren.'

Collegemiddag met Samuel Lee

Verhaal | 04-06-2020 | Tear
In gesprek met Theoloog des Vaderlands Samuel Lee. 'Plaats mensen niet in je eigen hokje, probeer het hokje van de ander te begrijpen door een gesprek te voeren.'

Samuel Lee & Theodoor Meedendorp: ‘Jezus haalt het zwakke en gebrokene naar voren’

Verhaal | 29-04-2020 | Tear
Beluister Tears podcast Verhalen van Veerkracht. Deze week gaat Minella in gesprek met Samuel Lee en Theodoor Meedendorp