Een optelsom van conflict en klimaatproblemen

Nieuws | 12-12-2019Tear

‘De mensen hier in Zuid-Soedan hebben dagelijks te maken met de gewelddadige burgeroorlog, die al zes jaar woedt. En nu – terwijl ze al zo wanhopig zijn – worden ze ook nog eens getroffen door deze enorme hoeveelheid water.’ 

Jeff Mills, landendirecteur van Tearfund in Zuid-Soedan, werkt samen met Tear en het Christelijk Noodhulpcluster uit alle macht om de zwaarst getroffenen van de hevige regenval en verwoestende overstromingen te bereiken met noodhulp. Eén miljoen Zuid-Soedanezen zijn getroffen. 

Meestal begint het regenseizoen in juni en eindigt het in oktober. Dit jaar zijn meerdere Oost-Afrikaanse landen getroffen door zware regen en grote overstromingen die ongebruikelijk zijn voor deze tijd van het jaar. Klimaatverandering leidt tot grillige weerspatronen en zwaardere stormen.  

De helft van de burgerbevolking kampt met voedseltekorten. Uit eerste inventarisaties in de staat Jonglei, is gebleken dat 90% van de gewassen is vernietigd door de overstromingen. Uitgestrekte gebieden zijn ontoegankelijk voor voertuigen waardoor de hulpverlening wordt belemmerd. Daarnaast is er door het vele water een groot risico op uitbraak van besmettelijke ziektes.   

Het leven is hier altijd al moeilijk geweest, maar de overstromingen hebben het nog erger gemaakt. We weten niet wat we moeten doen.

De 23-jarige Aguil, woont met haar twee kinderen in het oosten van Zuid-Soedan, niet ver van de rivier de Nijl. Ze vertelt: ‘Het leven is hier altijd al moeilijk geweest, maar de overstromingen hebben het nog erger gemaakt. Ik verloor mijn vijf geiten. De velden zijn vernietigd. We weten niet wat we moeten doen. Er was zoveel regen, het hield maar niet op. De moerassen overstroomden en het water kwam ons huis binnen. We konden nergens heen, dus we zijn op onze bedden gaan staan.’  

‘Eén van de huizen op het terrein is vernield, evenals het onlangs gebouwde toilet. Ik probeerde mijn huis nog zoveel mogelijk te beschermen door er kleine lemen muurtjes omheen te bouwen, maar ik kon niet veel doen. Overal was water.’ 

Meer dan een jaar geleden werd een vredesakkoord ondertekend. Het is een belangrijke stap in de richting van beëindiging van de burgeroorlog die sinds 2013 al bijna 400.000 mensen het leven heeft gekost. Maar ondanks het staakt-het-vuren, is de situatie nog steeds complex voor hulpverleners.  

Jeff Mills: ‘We dringen er bij alle partijen op aan om, met de steun van de internationale gemeenschap, samen te werken en een inclusieve regering te vormen in de komende drie maanden. Ondertussen gaan we door met de hulpverlening: schoon drinkwater, hygiëneproducten voor vrouwen en meisjes, en groentezaden, zodat mensen zoveel mogelijk nieuwe voedselvoorraden kunnen verbouwen.’  

Een optelsom van conflict en klimaatproblemen

Nieuws | 12-12-2019 | Tear
De nood in Zuid-Soedan is nog steeds hoog en Tear werkt hard samen met partners om de zwaarst getroffenen met noodhulp te bereiken.

Noodhulp overstromingen Zuid-Soedan

Nieuws | 06-11-2019 | Tear
Grote delen van Zuid-Soedan zijn verwoest door hevige overstromingen. Tear komt in actie.