Gedreven vrouwen

Verhaal | 30-01-2015Willem Klaassen

Deze week ben ik op bezoek in Peru. In het Andesgebergte leven de Quechua's, een etnische groep die vaak achtergesteld is ten opzichte van de rest van de Peruaanse bevolking. Vooral de vrouwen kennen grote beperkingen. Ze zijn veelal aan huis gebonden met de zorg voor kinderen en huishouden zonder mogelijkheden voor sociale interactie en educatie.  De mannen hebben het volledig voor het zeggen in de machocultuur van Peru. 

Het woord 'Warmis' in de Quechua taal betekent 'vrouwen'.  Tear werkt samen met partnerorganisatie Warmis  die zich in de bergen van Cajamarca (Noord Peru) sterk maakt om vrouwen uit hun isolement te halen. In vrouwen groepen die wekelijks bij elkaar komen, zijn fantastisch mooie veranderingen te bespeuren.

Tijdens ons veldbezoek  luisteren we naar de verhalen van vrouwen die door de praktische trainingen van Warmis zijn toegerust in allerlei vaardigheden, zoals kleden weven en kleding breien, waardoor ze hun eigen bedrijfje kunnen opzetten.  Wat nog mooier is om te zien is de gedrevenheid. De voorzitter van de groep zegt gepassioneerd:  “Zonder externe hulp willen wij als groep een coöperatie gaan vormen die gezamenlijk producten gaat maken die we op de lokale markt kunnen verkopen”.