Happietaria: een heerlijke maaltijd én een goed verhaal

Verhaal | 22-11-2019Annemarie van den Berg

Biologiestudente Annika Nugteren heeft haar agenda er speciaal voor leeggemaakt, want een Happietaria draaien doe je er niet eventjes bij. Dit najaar gaat ze vol aan de bak als voorzitter van Happietaria Groningen. ‘Happietaria is zo leuk omdat je met heel veel verschillende partijen samen aan hetzelfde doel werkt!’

Via haar studentenvereniging Navigators maakte Annika vorig jaar kennis met het concept Happietaria: het tijdelijke restaurant voor het goede doel. Ze draaide mee in een ondersteunende commissie en kreeg de smaak te pakken. ‘Ik heb altijd in de horeca gewerkt en hou van de contacten met mensen.’ Als voorzitter is ze nu eindverantwoordelijk voor de hele organisatie. En daar komt nogal wat bij kijken. ‘Het belangrijkste is het vinden van een geschikt pand. Daarna komt het werven van vrijwilligers voor de kookploeg en de bediening. En dan natuurlijk zorgen voor voldoende gasten.’

Mensen bewust maken van mensenhandel

Annika zit vol ambitie om er samen met het team een groot succes van te maken. ‘Dit jaar wil ik ook graag vrijwilligers werven onder de algemene, grotere studentenverenigingen. Het lijkt me heel leuk als zij ook een avondje meedraaien en zo kennismaken met het concept.’ 

De opbrengst van de Happietaria in Groningen gaat naar het Inspired Individuals-programma van Tear. Het onderwerp sprak Annika meteen aan. ‘We ondersteunen rechtstreeks mensen die zich in Azië inzetten om mensenhandel tegen te gaan. Hoewel we wel weten dat het bestaat, is mensenhandel ook een onzichtbaar probleem. Via Happietaria hebben we niet alleen de kans om geld op te halen, maar ook om onze gasten van deze problematiek bewust te maken.’

Een brok in de keel

Voorafgaand aan de officiële opening wordt er een paar avonden proefgedraaid in het restaurant. ‘We willen op deze avonden graag vrijwilligers uit Groningen uitnodigen die in hun werk te maken hebben met mensenhandel. Ook denken we aan duurzame ondernemers, want we willen natuurlijk geen producten op ons bord die niet eerlijk geproduceerd zijn.’

‘Het zou mooi zijn als we onze gasten kunnen inspireren, doordat ze aan tafel mooie verhalen kunnen lezen van mensen die gered zijn uit de prostituee of mensenhandel.’ Ook denkt Annika na over de mogelijkheid om gasten wensen te laten opschrijven voor de Inspired Individuals. ‘Het is een heftig onderwerp, dus we moeten voorkomen dat mensen met een brok in hun keel aan tafel zitten’, zegt Annika ten slotte en ze er lachend aan toe: ‘Ze moeten natuurlijk wel van hun goede maaltijd kunnen genieten.’

Foto: Happietaria Groningen.

Happietaria Groningen is vanaf 21 november tot en met 19 december 2019 geopend, van maandag tot en met zaterdag. Houd voor informatie over de locatie de website in de gaten: happietariagroningen.nl

Een optelsom van conflict en klimaatproblemen

Nieuws | 12-12-2019 | Tear
De nood in Zuid-Soedan is nog steeds hoog. Ruim een miljoen mensen zijn getroffen door hevige overstromingen en de helft van de bevolking kampt met voedseltekorten. Tear werkt...

Coca-Cola levensgevaarlijk?

Verhaal | 10-12-2019 | Manuel Voordewind
Wist je dat jaarlijks tussen de 400.000 en een miljoen mensen sterven aan de problemen veroorzaakt door het gebrek aan goede plastic afvalverwerking in ontwikkelingslanden? Lees...
Mbuti Pygmeeën in Congo

Voor hen is er geen plaats...

Verhaal | 09-12-2019 | Tear
Het wonder van Kerst: Jezus is geboren! Jezus komt naar de aarde om relaties te herstellen. Gedreven door Zijn liefde, helpt Tear relaties te herstellen, relaties met jezelf, de...

7 tips voor een goedkope en duurzame decembermaand

Blog | 08-12-2019 | Tear
De decembermaand duurzaam doorkomen en ook nog eens geld besparen voor dingen die er écht toe doen?

Samen tegen gender-based violence

Nieuws | 05-12-2019 | Tear
.

Ruimte voor het vegetarische menu?

Blog | 03-12-2019 | Jurjen ten Brinke
Jurjen ten Brinke ontdekt dat wij als Europeanen moeten oppassen dat we niet met onze vinger de ander terecht wijzen. Hoe vinden we het juiste evenwicht?