Herstel van relaties tussen christenen en moslims in Indonesië

Verhaal | 23-06-2020Marnix & Iris

Indonesië kent veel spanningen tussen christenen en moslims. Zoals in Jogjakarta, waar de kerk van pastor Komang jarenlang ongewenst was. Marnix (30) en Iris (27), twee bevlogen jonge wereldreizigers with a mission, gingen op bezoek bij pastor Komang. En zagen hoe dankzij de Umoja-training van Tear de relaties tussen christenen en moslims enorm verbeterd zijn.

Als kerk stonden we volledig los van de buurt

‘Ik ben constant overvol. Er is hier overal eten. Steeds. En geen kleine bordjes met een hapje voor tussendoor. Borden vol met allerlei exotische lekkernijen. Normaal gesproken geen enkel probleem. Maar we zijn op Java en dit is onderdeel van de gastvrijheid die je overal tegenkomt. En we bezoeken elke dag een stuk of zes tot acht verschillende mensen. Zelfs mensen die echt weinig geld hebben, toveren wel ergens iets vandaan. Iedereen kijkt verwachtingsvol tot ik iets eet. Dus ik eet. En eet. En eet. Je ziet het probleem. 

Zelf verschil maken in je eigen buurt

Tussen al het eten door praten we met iedereen. Ik hoor verschillende verhalen over Umoja: een proces waarin mensen via bijbelstudies ontdekken wat hun identiteit is als kind van God. En vervolgens welke middelen of talenten ze in huis hebben om verschil te maken in de eigen thuissituatie, de kerk en ook in de omgeving. 

Herstel en versterking van onderlinge relaties is een belangrijk onderdeel van Umoja. En daar wringt ‘m de schoen. Indonesië kent veel discriminatie op basis van religie. Regelmatig lopen spanningen tussen christenen en moslims hoog op. Maar het is bijzonder om te zien hoe in deze Umoja-processen (Umoja betekent ‘samen’) christenen en moslims heel goed samenwerken en zelfs bevriend zijn.  

Als we verder kijken dan onze verschillen, hebben we een kans om samen te groeien

Tijdens één van onze bezoeken gaan we naar Jogjakarta. Deze stad in midden-Java is vooral bekend als culturele ontmoetingsplaats en studentenstad. We bezoeken pastor Komang (rechts op de foto). Zij is voorganger van een gemeente aan de rand van de stad, sinds paar jaar weer in een eigen gebouw. ‘Daarvoor waren we als kerk ongewenst in de wijk. Door politieke spanningen in de overwegend islamitische buurt was de situatie zo onrustig, dat onze gemeenteleden niet meer in het gebouw konden zijn.’ 

Moslimfeesten bezoeken

Tegelijk zag Komang ook dat hier een kans lag voor de gemeente. ‘Als kerk stonden we volledig los van de buurt. En doordat we niemand kenden, was er ook geen begrip voor elkaar en de onderlinge verschillen.’ Als ze een bloeiende kerk in de buurt wilde zijn, zouden ze meer tijd moeten steken in het contact met de buurtbewoners met een andere achtergrond. ‘We bezochten diverse feestelijke activiteiten die belangrijk zijn voor moslims, en we nodigden hen uit om kerst met ons te vieren. Verder besloten we actief bij te dragen aan de projecten in de wijk.’  

Weer welkom

Niet zonder succes. De regionale overheid besloot dat na meerdere jaren van afwezigheid, de kerkleden weer mochten samenkomen in hun eigen gebouw. ‘Mensen in de wijk zien de positieve input die de kerk brengt. We zijn weer welkom in de buurt.’ 

Dankzij Umoja is het contact met de buurt verbeterd. De kerkleden hebben aan de hand van bijbelstudies en praktische tips geleerd hoe zij aan de wieg kunnen staan van positieve verandering. Nu is de kerk bezig met diverse projecten om inkomsten te genereren. Zowel voor leden als niet-leden. Komang: ‘We willen een plek zijn waar je kan aankloppen, ongeacht je achtergrond. Als we verder kijken dan onze verschillen, hebben we een kans om samen te groeien.’

Lees ook: Geloven-in-Spangen: 'Ik ben buurtpastor voor álle 10.ooo inwoners, niet alleen voor kerkleden

Tekst: Iris van Weringh
Foto: Marnix van Weringh

Hi, wij zijn Marnix (30) en Iris (27). In het gewone leven werkt Iris als leerkracht in het basisonderwijs. Marnix is contentcreator (film/fotografie). Na bijna tien jaar dromen over het maken van een lange reis, hebben we afgelopen jaar allebei onze baan opgezegd en een enkeltje geboekt naar India! Van daaruit reizen we verder.

We zijn beiden opgegroeid met het idee dat je niet alleen voor jezelf leeft. We hebben Tear benaderd omdat we geloven in de manier waarop zij hulp verlenen: mensen activeren zélf met oplossingen te komen. We zijn heel enthousiast dat we daar een bijdrage aan mogen leveren en hopen dat onze verhalen anderen inspireren en activeren.

Herstel van relaties tussen christenen en moslims in Indonesië

Verhaal | 23-06-2020 | Marnix & Iris
Indonesië kent veel spanningen tussen christenen en moslims. Maar dankzij de Umoja-training van Tear zijn in Jogjakarta de relaties tussen christenen en moslims enorm verbeterd.

Beter bestand tegen de coronacrisis dankzij de lokale kerk

Verhaal | 22-06-2020 | Annemarie van den Berg
Via lokale kerken mensen zelf uit armoede laten opstaan. Het werkt! Juist in deze coronacrisis zien we dat deze gemeenschappen beter bestand zijn tegen de gevolgen.
Risman overleefde de aardbeving op Sulawesi

Wat als een aardbeving je treft?

Verhaal | 05-03-2020 | Marnix & Iris
Op het moment dat Risman anderhalf jaar geleden op de Sulawesi de grond hevig voelde schudden, rent hij in blinde paniek van zijn gezin weg.

'Dankzij toiletten is de situatie in het kamp verbeterd'

Verhaal | 26-02-2020 | Marnix & Iris
Nurlino overleefde de zware aardbeving van 2018 op Sulawesi. Backpackers Marnix en Iris spraken met haar.

Noodhulp? Yes please!

Blog | 20-02-2020 | Tear
'Noodhulp? Ik vroeg me altijd af waar dat geld dan heen ging. Nu zie ik het.' Backpackers Marnix en Iris spraken interviewden overlevenden van de zware aardbeving op...

Noodhulp Indonesië in volle gang

Nieuws | 24-01-2019 | Christelijk Noodhulpcluster
In 2018 werd Indonesië getroffen door een tsunami en meerdere aardbevingen. Tear verleent noodhulp.