Hoe breng jij hoop in de wijk?

Nieuws | 15-09-2020Tear

Verdiep je in oktober en november samen met Tear in de principes van veerkracht en ontdek hoe jij en je kerk een bron van hoop en verandering kunnen zijn. Dichtbij, in je eigen buurt. 

De coronacrisis heeft ons diep doordrongen van de kwetsbaarheid van ons leven en van onze planeet. Bovendien versterkt de crisis de enorme ongelijkheid in de samenleving. Als kerken en gemeenschappen zijn we op zoek naar manieren om licht te brengen op de meest donkere plekken. Het verlangen naar Gods nieuwe wereld is  voelbaar.   

Deze tijd is ook een scharnier: we hoeven niet terug naar oude systemen.

Deze tijd is ook een scharnier: we hoeven niet terug naar oude systemen. Dit is een tijd van verandering en dat kan ook verandering ten goede zijn. Samen kunnen we opstaan voor  een eerlijkere samenleving, voor een duurzamere samenleving, vóór recht en tegen onrecht 

Meebewegen 

Veerkracht gaat over navigeren door teleurstelling, verlies en schade. Dan ontstaat er kracht die ons laat meebewegen. Ongeacht moeilijke situaties.  

In het werk van Tear is veerkracht een kernbegrip. Veerkracht om als dorp of stad weer op te klauteren na een overstroming of aardbeving, veerkracht om hoop te houden als een hongersnood elk jaar weer terugkomt. We zien voorbeelden van veerkracht die ons verstand te boven gaan. Kleine kerkjes in rampgebieden waarvan de leden soms nog de enige hulpverleners zijn, terwijl ze daar niet voor opgeleid zijn en ook hun eigen hoofd boven water moeten houden. Te midden van alle ellende zie je dan toch ineens een stukje van Gods nieuwe wereld. 

Gratis workshops 

Hoe zit dat in Nederland? Hoe veerkrachtig is onze kerk? Wat is de basis van een veerkrachtige kerk en hoe breng je hoop en herstel in de praktijk? Voor iedere kerk zal de uitwerking anders zijn, maar samen kom je verder.  

Tear wil in de maanden oktober en november graag met jou online op zoek naar de basisprincipes van veerkracht en naar wat veerkracht voor jouw kerk kan betekenen. Daarom lanceren we het programma ‘Veerkrachtige Kerk’. Aan de hand van drie thema’s gaan we aan de slag: Kerk met beide benen in de buurt, Ecologische én economische duurzaamheid in de kerk en Durven dromen. Elk thema biedt gratis online workshops, inspirerende artikelen, podcasts en interviews. Doe je mee? Schrijf je in op www.tear.nl/veerkrachtigekerk

Foto: Lina Trochez.

Corona schudt de kerk los!

Verhaal | 19-10-2020 | Tear
Corona schudt aan de pilaren van onze maatschappij. Hoe veerkrachtig zijn we als kerk en als gelovigen?

Trees van Montfoort en Embert Messelink: een gesprek over ‘groene theologie’

Verhaal | 06-10-2020 | Tear
Je bent christen én je bent wel of niet duurzaam. Of ben je christen en dús ‘groen’. Hoe zit dat eigenlijk?

Rudolf Setz en Ingrid Powel: ‘Ik heb de kerk terug aan God gegeven’

Verhaal | 30-09-2020 | Tear
Hoe zorg je dat je kerk verandering en hoop brengt? Wat is er zo anders aan deze gemeenten en wat leren we van hen?
Foto: Lina Trochez

Hoe breng jij hoop in de wijk?

Nieuws | 15-09-2020 | Tear
Hoe word je een veerkrachtige kerk? Volg onze gratis workshops!

Als kerk optrekken met de buurt: dat kan schuren

Verhaal | 13-09-2020 | Tear
Bij Tjerk Riemersma, betaald oudste van evangelische gemeente De Rank in Groningen, groeide het verlangen om iets in de buurt te betekenen.

Ontwikkelingswerk en duurzaamheid: Herstel van de schepping

Verhaal | 01-09-2020 | Cornelis de Schipper
Waarom heeft ontwikkelingswerk ook alles te maken met het streven naar duurzaamheid en herstel van de schepping? Cornelis de Schipper, sustainability expert bij Tear, legt dit uit.