Hoe de droom van een Syrisch jongentje levens veranderde

Blog | 20-12-2018Agnes Schaafsma

De Libanese Rosetta Mansour ontwikkelde een enorme haat tegenover Syriërs door de rol van Syrië in de Libanese burgeroorlog (1975 – 1990). Maar nu is het oorlog in Syrië en staat ze toch met hart en ziel Syrische vluchtelingen bij. Vanwaar die grote omslag? Dat komt door de droom van een tienjarige moslimjongen.

Op een dag in oktober 1990 worden Rosetta en haar gezin rond een uur of zeven wakker van een enorm kabaal. 

Met één been in de hemel

Rosetta: ‘Vliegtuigen vlogen over onze stad en bombardeerden alles plat. Ons huis vulde zich met rook. Mijn man zei: ‘Als we hier blijven, gaan we dood.’ Eenmaal buiten raakte ik in shock. Vuur, bommen, het leek wel de hel. We probeerden te vluchten, maar werden door soldaten uit de auto getrokken. Ik had mijn zoontje in mijn armen en bad of ik eerst neergeschoten mocht worden. Ik wilde niet zien hoe mijn man en zoon dood zouden gaan. Ik sloot mijn ogen en hoorde een explosie. Ik opende mijn ogen en dacht: Nu ben ik in de hemel.

Intens gevoel van haat

Ik opende mijn ogen en dacht: Nu ben ik in de hemel.

Maar de explosie kwam van een Libanese tank en onze aanvallers werden gedood. Wij vluchtten naar een veilige plek en al snel kwam er een einde aan de oorlog. Ik was blij dat de oorlog voorbij was, maar kreeg nachtmerries en was doodsbang geworden voor de Syriërs. Ik haatte hen. 

Hulp op de achtergrond

Toen brak er oorlog in Syrië uit en vluchtten de inwoners naar Libanon. Ik bad voor hen omdat ik wist dat wij eens in hun schoenen stonden. Maar ik vond het moeilijk om te doen. Mijn zoon en zijn vrouw kregen het op hun hart om deze kwetsbare mensen te helpen. Ik hielp op de achtergrond mee, maar wilde geen direct contact met hen. Totdat mijn zoon op een dag bij mij kwam lunchen en mij wilde vertellen over een bijzonder wonder. 

Ik vond het moeilijk om voor hen te bidden.

Ze wisten dat hij kwam

Het was het einde van de maand en het team van de kerk had nog een beperkt aantal voedselbonnen om uit te delen. Mijn zoon kreeg sterk het gevoel dat hij naar een bepaald gezin toe moest gaan. Hij klopte op de deur en een tienjarige jongen deed open. De jongen zei: ‘Ik weet wie je bent. We verwachtten je al.’ Mijn zoon was zeer verrast. Binnen trof hij de hele familie aan. De moeder van de jongen spoorde hem aan om te vertellen hoe hij wist dat mijn zoon zou komen.

De ontmoeting met Jezus

De jongen vertelde: ‘Er was geen eten in huis. Niks. Toen ik in bed lag vroeg ik me af of ik zou sterven van de honger. Maar toen ik sliep, kreeg ik een droom. Ik zag een man lopen over water. Ik kon zijn gezicht niet zien. Hij was gekleed in helder wit en ik vroeg hem wie hij was. De man zei: ‘Wees niet bang. Ik ben Jezus. Morgen zal er iemand bij jullie komen, die zal vertellen over liefde, hoop en vrede.’ En Jezus herhaalde dat drie keer. Ik heb mijn droom aan mijn moeder verteld en zij geloofde mij. Daarom waren we nu aan het wachten op uw komst.’ 

Vergeven en genezen

De man zei: Wees niet bang. Ik ben Jezus.

Rosetta’s ogen glanzen bij het vertellen over dit wonder: ‘Mijn zoon vertelde deze moslimfamilie vol enthousiasme over Jezus en over liefde, hoop en vrede. En het gezin ging die volgende zondag mee naar de kerk. Toen ik dit wonder hoorde, heb ik me overgegeven aan God. Ik raakte meer betrokken bij de vluchtelingen en zet me nu speciaal in voor Syrische vrouwen. Ik leerde mijn vijanden lief te hebben. Ik heb vergeven en ben genezen.’

Rosetta Mansour is medewerker van Merath, onze partnerorganisatie die ook in Syrië actief is. 

Meer over het project

In Syrië gaan kinderen met honger naar bed door de economische crisis

Verhaal | 30-06-2020 | Hannah Westra
In Syrië is - naast de oorlog die nog steeds voortwoekert - een stille ramp gaande.

Hoe het landbouwproject in Syrië kracht geeft om door te gaan

Verhaal | 13-08-2019 | Tear
Een verhaal over hoe de wanhoop in het gezin van Mansoor veranderde in hoop.

NGK Houten verbindt zich aan Syrische kerk

Nieuws | 21-03-2019 | Tear
Sinds maart dit jaar zet De Lichtboog, de Nederlands Gereformeerde Kerk in Houten, zich in voor het welzijnswerk van een kerk in Syrië.

Een nieuwe start

Verhaal | 20-12-2018 | Tear
Wat als je alles kwijt bent geraakt door de oorlog en je leven opnieuw moet opbouwen?

Hoe de droom van een Syrisch jongentje levens veranderde

Blog | 20-12-2018 | Agnes Schaafsma
De Libanese Rosetta kreeg wel een hele bijzondere droom. Het zette haar leven op z'n kop.
4 tips om vluchtelingen in Europa te helpen

4 tips om vluchtelingen in Europa te helpen

Blog | 12-12-2018 | Annemarie van den Berg
Schrik jij ook van de schrijnende beelden van vluchtelingen in Europa? We geven vier tips om iets te doen.