Hoe Miesha met een kleine bijdrage een groot verschil maakte

Verhaal | 18-04-2018Raj Kumar Rayamahji

Wat als je jouw kerk wilt ondersteunen, maar eigenlijk weinig te geven hebt? Met deze vraag stapte de 77-jarige Nepalese Miesha* naar haar huiskring waarmee ze een Umoja-bijbelstudie volgt. Ze kwam tot een verrassende oplossing.

Miesha is lid van een kerk die is betrokken bij onze lokale partnerorganisatie Sagoal en een enthousiaste deelnemer van de Umoja-bijbelstudies. Eén verhaal inspireerde haar in het bijzonder: dat van de welvarende en gezegende kerk, gebaseerd op Marcus 12:41-44.

Een arme weduwe geeft geld

41. Jezus ging in de tempel bij de geldkist zitten. Hij keek hoe de mensen geld in de kist deden. Veel rijke mensen gaven veel geld. 42. Er kwam ook een arme weduwe. Zij deed twee muntjes in de geldkist. Die waren bijna niets waard. 43. Toen riep Jezus zijn leerlingen bij zich en zei: ‘Luister goed naar mijn woorden: Die arme vrouw heeft het meest gegeven van allemaal. 44. Want de anderen gaven een deel van het geld dat ze overhadden. Maar die vrouw gaf geld dat ze niet kon missen. Ze gaf al het geld dat ze had, alles waarvan ze moest leven.’

Miesha raakte gemotiveerd door de bijbeltekst en vroeg haar groepsgenoten: ‘Ik wil mijn kerk ondersteunen, maar hoe kan ik dat doen?’ Samen kwamen ze tot de conclusie dat de beperkte toegang tot een stroomvoorziening een groot probleem was voor hun kerk.

De kerk gebruikte namelijk stroom via het elektriciteitsnet van huizen in de buurt. Maar omdat bewoners hun stroomvoorziening vaak voor langere periodes niet betalen of stopzetten, werd het in de zomer zo heet in de kerk dat het onmogelijk was om elkaar te ontmoeten zonder elektrische ventilator.

Iedereen eigenaar van de kerk

Miesha vond het antwoord op haar vraag. Ze begon met sparen van het kleine beetje geld dat ze verdiende en kocht daarmee een zonnepaneel voor de kerk. Miesha: “De bijbelstudie over deze weduwe raakte mij in mijn hart. Het moedigde me aan om mijn kerk te helpen. Ik ben zo blij dat dit mij gelukt is!”

De Umoja-bijbelstudies leren mij om wat ik gehoord heb praktisch te maken in mijn dagelijkse leven.

Het zonnepaneel dat Miesha aan haar kerk schonk, voorziet de kerk nu van genoeg energie. Hoewel het misschien iets kleins lijkt, heeft het voor een groot verschil gezorgd waar iedereen die elkaar in de kerk ontmoet dankbaar voor is. Volgens de voorganger is dit een mooi voorbeeld van hoe de Umoja-bijbelstudies een verschil maken: “Kerkleden hebben nu veel meer het idee dat iedereen eigenaar is van de kerk.”

De bijbelstudie hielp Miesha het woord van God beter te begrijpen, waardoor ze zag wat zij – ondanks haar beperkte middelen – kon doen om een verschil te maken. Miesha: “De studies die we met de huiskring doen, helpen mij de Bijbel niet alleen beter te begrijpen, maar leren mij ook om wat ik heb gehoord praktisch te maken in mijn dagelijkse leven.”

Lees hier meer over Umoja.

*Vanwege privacyredenen is de naam van Miesha veranderd.

Bidden

  • Bid dat dominees die Umoja-bijbelstudies leiden gemotiveerd zijn in het geven ervan, zodat meer mensen betrokken raken.
  • Het is een uitdaging om facilitators te vinden die alle workshops kunnen bijwonen en van het begin tot het eind het Umoja-traject kunnen doorlopen. Bid dat meer facilitators zich aanmelden en willen inzetten.
  • Bid voor de vrouwelijke facilitators die er zijn (meer dan 30%). Hoewel veel vrouwen lid zijn van de kerk, is het in Nepal niet gebruikelijk dat vrouwen in de kerk leiderschapsrollen op zich nemen. 

Meer over het project

Plattelandsontwikkeling in Nepal

Nepal (Azië)
Dit project helpt gemeenschappen in Nepal om samen kleine projecten op te zetten.