Hoogzomer: 8 (h)eerlijke BBQ-tips

Blog | 01-08-2018Joost van Dieren

Barbecue-alert! De komende weken blijft het kwik tropische temperaturen aantikken. Perfect weer dus voor liefhebbers van BBQ. Hoog tijd voor het delen van onze 8 (h)eerlijke zomerse BBQ-tips.

Bron: voedingscentrum.nl

Barbecueën mag dan wel lekker zijn met dit zomerse weer, maar echt milieubewust is het niet. Denk alleen al aan het verbranden van de kolen om het vlees te grillen dat – als het lekker doorbakken is - vaak op een plastic bordje terechtkomt. Nee, barbecueën is verre van milieubewust. Gelukkig kun je met een paar kleine aanpassingen ook op een milieuvriendelijkere manier barbecueën. We geven 8 tips.

 1. Kies voor mileubewuste brandstof. Met kokosbriketten zit je goed. Deze zijn op ecologische wijze geproduceerd uit – jawel – de schil van een kokosnoot. Bovendien vlammen de briketten niet, waardoor het vlees nooit meer zal verbranden.
 2. Vervang vlees door groente. Steeds meer mensen zijn ervan overtuigd dat er best wel een beetje minder vlees op de BBQ mag. Groente grillen op de barbecue is een opkomend fenomeen en ook nog eens heel lekker! Online kom je steeds meer goede, gezonde recepten tegen. Check bijvoorbeeld de groentegerechten voor de BBQ van Ellen.
 3. Investeer in goed vlees. Ga je sowieso voor een stukje vlees op de grill? Zorg er dan wel voor dat het vlees verantwoord en biologisch is. Haal je vlees bijvoorbeeld bij een biologische slager die zelf slacht.
 4. Koop een koe. Op deze website koop je samen met anderen online een koe. Een koe wordt pas geslacht als hij volledig is verkocht. Alles wordt gebruikt, van kop tot staart. Zo verzeker je jezelf van goed, traceerbaar en duurzaam rundvlees zonder voedselverspilling.
 5. Bestel een bunkerbokje. Nederlanders zijn niet zo gewend om bokkenvlees te eten. Toch laten we hiermee iets heel lekkers liggen. Door het zo nu en dan eten van bokjesvlees, zorg je ervoor dat een bokje een goed leven krijgt en kan opgroeien op de boerderij. Daarmee voorkom je dat bokjes al heel jong geslacht en geëxporteerd worden. De Bokkenbunker wil de bokjes uit de biologische melkgeitenhouderij een bokwaardig leven geven.
 6. Eet wit in plaats van rood vlees. Vooral rood vlees (rund, varken, geit en schaap) is heel belastend voor het milieu. Vervang daarom rood door wit. Van alle vleessoorten heeft kip de laagste milieubelasting. 
 7. Ga voor vis! Check wel eerst even de viswijzer en koop geen bedreigde vissoorten. Kies duurzame vis met een MSC- of ASC-keurmerk.
 8. Voorkom verspilling. Zorg er tenslotte voor dat je geen voedsel verspilt. Koop op maat in en laat het eten zo lang mogelijk afgedekt in de koelkast staan. Zet restjes eten ook snel weer terug in de koelkast. Of rooster ze op de barbecue en bewaar ze voor de dag erop. 

Kijktips:

 • De documentaire Vleesverlangen. Hierin gaat Marijn Frank op zoek naar schokkende en grappige argumenten om van haar verslaving af te komen. 
 • De documentaire Food, Inc over de gevolgen van grootschalige voedselproductie.
 • De documentaire Cowspiracy over de impact van de veehouderij op het milieu.
 • De Ted Talk Why I’m a Weekday vegetarian van Graham Hill.