India in lockdown: Samir en Indira bieden hulp aan de meest kwetsbaren

Verhaal | 08-05-2020Maartje de Groot

Ook in India heeft het coronavirus grote gevolgen. Inspired Individuals Samir en Indira* zijn de oprichters van een non-profitorganisatie die zich al jaren inzet om mensenhandel, prostitutie en het onzekere leven op straat tegen te gaan. De organisatie komt daarnaast op voor de meest kwetsbaren in de samenleving die tijdens de coronacrisis nóg harder worden getroffen. Samir en Indira nemen je mee naar het begin van de lockdown en vertellen je over hun dagelijkse strijd tegen onrecht.

Zaterdag 4 april 2020 – New Delhi, India
Het is vandaag de elfde dag van de lockdown in India. Staats- en stadsgrenzen zijn afgesloten, het openbaar vervoer rijdt niet en alle scholen en onderwijsinstellingen zijn dicht. Ook werknemers van bedrijven en de meeste ambtenaren van regeringskantoren werken vanuit huis.

We hebben veel contact met mensen van de straat die onze hulp het hardst nodig hebben.

Alleen de noodzakelijke functies mogen van de regering nog uitgevoerd worden en gelukkig mogen we nog wel hulp verlenen met onze organisatie. Volgens de richtlijnen van de overheid zijn we namelijk essentiële dienstverleners en daarom hebben we toestemming om door de stad te reizen. Hierdoor hebben we veel contact met mensen van de straat die onze hulp het hardst nodig hebben.

Onze organisatie heeft verschillende programma’s. Deze zijn onder meer gericht op het begeleiden van meisjes uit de prostitutie, het bieden van een veilige plek voor kinderen en jongeren en het geven van een nieuw perspectief op het leven aan straatkinderen. Alle programma’s die niet aan een locatie gebonden zijn, gaan ook tijdens de lockdown online door. Verder houden we, ook nu, voortdurend contact met kinderen en hun families die normaal in onze projecten meedraaien. We houden hun gezondheid in de gaten en bieden hulp als zij dat nodig hebben.

Op dit moment werken we hard aan een digitale manier om met kinderen en jongeren te blijven praten. Bijvoorbeeld over mentale stress door angst voor het virus of over vervelende gevoelens die ze hebben, omdat ze thuis opgesloten zitten. Een positief en opbeurend gesprek kan mensen die zich paniekerig of alleen voelen dan onwijs ondersteunen in deze onzekere en moeilijke periode.

Daarnaast zijn we dagelijks bezig met het werven van fondsen voor mensen die hard hulp nodig hebben. Zo zijn bijvoorbeeld migranten en dagloners zwaar getroffen. Niet zozeer door het dodelijke coronavirus zelf, maar door hevige armoede en honger. Wanneer zij niet in staat zijn om te werken, krijgen ze ook niet uitbetaald. Dit resulteert in geen geld voor eten.

We zoeken als team contact met onder andere Birmese en Rohingya-vluchtelingen uit New Delhi, gezinnen uit buurten waar het virus is uitgebroken en bouwvakkers uit nabijgelegen steden die in New Delhi zijn gestrand vanwege de lockdown. Deze mensen en hun families helpen we door hen een maand lang voedsel te geven dat je voor een langere tijd kunt bewaren, zoals meel, rijst, suiker en peulvruchten.

Ook de regering van New Delhi zet zich in om voedselproducten te verspreiden onder mensen die onder de armoedegrens leven.

Wij zijn gelukkig niet de enigen die druk zijn met het leggen van contacten en het faciliteren van voedselvoorziening; ook de regering van New Delhi zet zich in om voedselproducten te verspreiden onder mensen die onder de armoedegrens leven. Catalyst India ondersteunt dit initiatief en helpt onder meer mee door fondsenwerving via ons netwerk. Het voedsel voor de vele families wordt vervolgens lokaal verspreid via plaatselijke organisaties.

De coronacrisis heeft grote financiële impact op onze organisatie. Hoe groot die gevolgen zijn, weten we nog niet precies. Gelukkig wordt ons personeel volledig betaald, waardoor ze geld hebben om voedsel te kopen. Het zal een grote uitdaging worden om rond te blijven komen, zeker omdat we op financieel vlak afhankelijk zijn van bedrijven. Maar we vertrouwen op de zorg van God! 

Omwille van de veiligheid zijn de namen van de Inspired Individuals aangepast.

Lees ook: Drie vrouwen strijden tegen mensenhandel

Bescherm mensen in armoede tegen het corona-gevaar en steun het Corona Noodhulpfonds. Alvast hartelijk dank voor jouw steun.

India

Inspired Individuals: de impact van het coronavirus op India’s meest kwetsbaren

Verhaal | 16-12-2020 | Samantha Lakker
Net als in veel andere landen heeft het coronavirus voor India grote gevolgen. Vooral de meest kwetsbaren in de samenleving worden hard getroffen. Inspired Individual Gazala: ‘De...

Hoe samen een betere wereld bouwen begint in de (digitale) collegezaal

Verhaal | 09-11-2020 | Tear
Studenten ontdekken in de minor ‘Building a better world’ hoe zij in hun toekomstige carrières recht kunnen doen.

Alexander slaat bruggen tussen witte en zwarte levens

Verhaal | 24-10-2020 | Tear
Alexander McLean stamt af van slavenhouders én slaven. Hij is daarmee het levende bewijs dat het mogelijk is om bruggen te slaan tussen witte en zwarte levens.
Trinity en zijn organisatie 92 Hands

Trinity helpt jongeren uit een sloppenwijk aan werkgelegenheid

Verhaal | 13-08-2020 | Tear
Met zijn onderneming rust Inspired Individual Trinity Heavenz jongeren in de sloppenwijk toe. ‘Ik wil dat ze veranderaars worden in hun eigen gemeenschap en buurt.’

Ulan strijdt tegen jeugdwerkloosheid in Nigeria

Verhaal | 13-08-2020 | Tear
Met de organisatie waarbij Ulan vrijwilliger is, organiseert ze conferenties om jongeren bewust te maken van hun probleemoplossend vermogen, en hen te leren hoe ze werkgelegenheid...

Trinity uit Oeganda: ‘Mensen zullen eerder sterven aan honger dan corona’

Verhaal | 16-05-2020 | Tear
Sociaal ondernemer Trinity Heavens, die zelf opgroeide tussen de krotten, vreest dat mensen door de lockdown eerder sterven aan honger dan aan Corona.