Je passie volgen? Zo doe je dat!

Blog | 16-05-2019Mirjam van der Vegt

Afgelopen weken kreeg ik meerdere keren de vraag van mensen hoe ik dat nu doe; een eigen onderneming runnen. Hoe komt het dat de retraites vollopen en ik schijnbaar met gemak mijn passie volg? Hoe sta je op, hoe schitter je en doe je wat je echt leuk vindt? 

Om de luchtballon maar meteen even door te prikken: dat gemak is inderdaad schijnbaar. Als ik een ding heb geleerd van de afgelopen jaren, is dat je passie volgen niet alleen maar leuk is. Je passie volgen betekent ook lijden en offers brengen, steeds weer. De veertigdagentijd ligt achter ons, maar Jezus liet zien dat passie en lijden met elkaar verbonden zijn. In deze periode ontdekte ik een aantal mooie lessen, die ik ook vaak in de projecten van Tear terugzie. Daarom deel ik ze graag met je.

1.    Je passie volgen doe je nooit alleen

Wanneer je iets moois van de grond wilt krijgen, kun je dat misschien een tijdje op eigen kracht proberen, maar dat houd je niet lang vol. Je kunt simpelweg niet alles alleen. Bovendien is het saai en eenzaam om straks alleen ‘aan de top’ te staan. We zijn bedoeld als mensen van verbinding. Zoek naar gelijkgestemden die jouw droom tot een gezamenlijke droom willen maken. Bij de projecten van Tear is dit een van de grote krachten: samen met je dorp ga je kijken naar de dromen die er zijn en zet ieder zijn talenten in. We vergeten in deze individualistische maatschappij nog wel eens dat de kracht in de gemeenschap zit. Daarom werk ik samen met een team van mensen, heb ik een adviesraad en een gebedsteam om mij heen, financiële ondersteuners: allemaal droomversterkers. Alleen had ik het niet volgehouden. 

2.    Neem rust als beginpunt in plaats van als eindpunt

Er komt van alles kijken bij een onderneming runnen; sommige dromen zijn erg bewerkelijk! Het werk lijkt nooit af. Het is essentieel om op gezette tijden wat afstand te nemen van je werkzaamheden om te kijken waar het ritme van God ligt, in plaats van dat je je eigen haast volgt. Plan rust daarom als een gezonde gewoontevorming in je leven! Om die reden ga ik zelf regelmatig met retraite, en organiseer ik ook retraites voor anderen. Ook hebben we een online jaartraining ontwikkeld om mensen hierbij te ondersteunen. Learn to rest, not quit.

3.    Laat los, laat het vieren

Alleen wat ik in de handen van God heb gegeven, bezit ik nog – zei Luther ooit. En dat geldt ook voor jouw droom of passie. Besef goed: jouw droom is niet van jou, maar van de Bedenker van alle dromen! Laat je droom dus soms even vieren, net als een vlieger. Laat de wind het overnemen, in plaats van dat jij krampachtig aan de touwtjes trekt. Hoe doe je dat? Simpelweg door gewoon je pauzes te nemen, ook al lijkt dat onmogelijk. Door wat jij niet kunt bewerken, terug te geven aan God en je te beseffen: ik ben een vergankelijk mens – ik doe wat ik kan, uit liefde. Elke keer wanneer ik dat deed, kwam God met wonderlijke wind die ik zelf nooit had kunnen bedenken. Geen streven dus, maar leven! 

4.     Stop met vergelijken

Vergelijken is een grote onrustmaker voor jouw droom. Het kan je ontmoedigen want iemand anders blijkt dezelfde droom te hebben en die is al veel verder! Doordat je een ander ziet bloeien, houd je zelf je knop gesloten. Dat is niet nodig. Het ene madeliefje zegt toch ook niet tegen de ander: jij bloeit al, dus ik doe het maar niet? Om de wereld te laten kleuren en geuren, is iedereen nodig. Bovendien bloeit de ene bloem in mei en de andere pas in augustus, of zelfs in de winter! Bloei op jouw eigen tijd en wijze en eer de Schepper. 

Tijdens de themaretraites en trainingen gaan we altijd dieper in op jouw QS: dat staat voor jouw Quiet Strenght, jouw unieke kiemkracht. Ieder mens bezit die kiemkracht, van Godswege meegekregen! Zo leer je van binnenuit te staan als een huis en ontwikkel je gezond tegenwicht. 

- Mirjam van der Vegt
Auteur, stiltetrainer en Tear-ambassadeur
www.mirjamvandervegt.nl