Naastenliefde in crisistijd: kan dat wel?

Verhaal | 26-07-2020Tear

In de podcast Verhalen van Veerkracht vertellen Bettelies Westerbeek en Nynke Dijkstra, die beiden in de vitale sector werkzaam zijn, hoe zij deze tijd beleven. Een prikkelende podcast om zelf te luisteren en na te bespreken met jouw bijbelstudiegroep of kring aan de hand van gespreksvragen over naastenliefde in crisistijd. 

De podcast in combinatie met onderstaande gespreksvragen bieden voldoende voor een prikkelende en verdiepende (online) avond, waarin je jezelf én elkaar vragen stelt.

Lees ook: Nynke Dijkstra & Bettelies Westerbeek: ‘Gods Geest werkt toch wel’

1. 'Zorgen voor de ziel van de wijk'
Bettelies omschrijft haar werk in Moerwijk als ‘Zorgen voor de ziel van de wijk’. Dit sluit ook aan bij wat Nynke zegt over het verhaal van de opwekking van Lazarus (Johannes 11): Jezus trekt zich niet terug uit de wereld (met alle pijn en verdriet), maar staat er middenin en is daar helend en zegenend aanwezig.

Hoe zou je de ziel van de wijk waar jij woont omschrijven? Waar is in jouw wijk de meeste zorg nodig? Hoe zou je zegenend en helend aanwezig kunnen zijn?

2. Kijken naar wat wel kan
Nynke benadrukt dat het belangrijk is om te kijken naar wat er wel kan, in plaats van verlamd worden door wat er niet kan. Welke kansen geeft deze crisistijd op het gebied van naastenliefde?

3. Angst om alleen te moeten sterven
De grootst angst van veel mensen in Moerwijk is alleen te moeten sterven. Dit is het pijnlijke gevolg van kwetsbaarheid en eenzaamheid in combinatie met de serieuze dreiging van een gevaarlijke ziekte. Misschien herken je iets van die angst bij jezelf of in je omgeving. Wat zou Gods goede nieuws kunnen zijn voor mensen die met die angst leven?

4. 'Licht in de rug'
Nynke citeert Wim Stougie: ‘Met het licht in de rug kan ik de duisternis wel aan’. Een prachtige uitspraak. Heb jij verhalen uit de Bijbel die voor jou als ‘licht in de rug’ zijn? Hoe helpen die verhalen jou om te gaan met verdriet en teleurstelling?

5. Reset
Deze crisis fungeert in zekere zin ook als een soort reset, een herstart. Welke veranderingen die door deze crisis zijn veroorzaakt, zou je vast willen houden?

Lees (en luister) ook: Kijk- én luistertip: de prachtige uitvoeringen van ‘The Blessing’

'Niets doen helpt sowieso niet’

Verhaal | 30-12-2020 | Tear
We vragen drie Nederlanders wat zij doen voor een betere wereld. Deze keer vertelt Carine Rozeveld-Aalbers hoe zij zich inzet.

De vlag kan uit in Cambodja en de Filipijnen

Verhaal | 29-12-2020 | Tear
Tear heeft op de valreep van 2020 nog iets te vieren: dit jaar eindigt het werk in Cambodja en de Filipijnen.

6 x leuke initiatieven om 2021 goed mee te starten

Verhaal | 28-12-2020 | Samantha Lakker
2021 is net van start en dat betekent een nieuwe ronde en heel veel nieuwe kansen.

Goede voornemens: Ben Tiggelaar vertelt hoe je vandaag al kan veranderen

Verhaal | 28-12-2020 | Maartje de Groot
Het nieuwe jaar nadert en daar horen vaak goede voornemens bij. Maar waarom wachten tot 2021? Als je écht wilt veranderen, kan je met deze drie stappen vandaag al beginnen.

Ik ben eenzaam en daar schaam ik me niet voor

Blog | 24-12-2020 | Petra Meijerhof
De vrolijke Petra is single, maar voelt zich eenzaam. En daar schaamt ze zich niet voor.

‘Deze Jezus verwart me’

Verhaal | 22-12-2020 | Tear
Hoe zou Jezus eruit zien als Afrikaanse man? Dat was een vraag die theoloog Remmelt Meijer (1968) afgelopen zomer bezighield.