Otto de Bruijne: ‘Jezus leert ons te geven’

Verhaal | 29-07-2020Otto de Bruijne

Theoloog, schrijver, kunstenaar, theatermaker en verhalenverteller Otto de Bruijne schreef vier gedachten op over het vieren van nalatenschap. Lees hier alvast twee van zijn inzichten.

Wat zou Jezus zeggen over nalatenschappen? Had hij een nalatenschap? Of is dat een gekunstelde vraag omdat deze tekst over nalatenschap moet gaan? Op het eerste gezicht misschien wel, maar als ik kijk naar het CV van Jezus, komt het onderwerp toch dichterbij. Hij gaf Zijn hemelse rijkdom op, werd mens onder ons, en onder ons mensen werd hij arm. Dus veel erven zat er niet in, denken we. 

Hij leefde voor het leven na Hem! Zo had ik het nog nooit bekeken.

Hij bezat weinig of niets, wandelde als Heilige Landloper van plek naar plek en ik neem aan dat er geen testament bij de notaris lag. Maar attentie! Na Zijn opstanding en hemelvaart betrad Hij de hemelse heerlijkheid en dan komt De Erfenis: Zijn Geest en gaven van de Geest gaf Hij aan de mensen (Johannes 16:7, Efeziërs 4:8). Deze nalatenschap, deze erfenis, was het eigenlijke doel van Jezus’ leven. Hij kwam om voor ons armen ná Zijn hemelvaart de schatkamers van de hemel te openen. 

Zijn nalatenschap was niets minder dan de missie en het doel van Zijn leven! Hij leefde voor het leven na Hem! Zo had ik het nog nooit bekeken. Dat brengt mij direct bij de kern: waarvoor blijk ik straks, als ik er niet meer ben, geleefd te hebben? Welke schatkist open ik voor anderen na mij? Ik bedoel niet alleen geld, ik bedoel alles. Ik besef dat ik deel ben van Gods circulaire economie van geven, ontvangen en geven. God gaf mij leven, ik mag leven doorgeven aan mensen die na mij komen, zodat die mensen later ook weer leven kunnen geven. 

Ik ontving de hemelse erfenis van de Heilige Geest, concreet in woord en daad. Dat was de erfenis die de eerste christenen een nieuw inzicht gaf: niets van wat zij bezaten was hun persoonlijk eigendom. Zij deelden alles met elkaar (Handelingen 4:32-34). Mijn erfenis is de Heilige Geest die op Jezus was om gevangenen vrijlating te verkondigen, blinden het zicht te geven en hongerigen te voeden (Lucas 4:18). Dat is de Geest die ons verbindt met de wereldwijde bloedsomloop van de Gemeente van Jezus. Jezus’ nalatenschap is de Heilige Geest die mij inspireert om na te denken over hoe ik omga met wat ik nalaat.

Achter de laatste berg

Iedereen die Jezus kent, wil in Zijn voetstappen wandelen (1 Petrus 2:21). Wandelen in Zijn voetstappen is het maken van een Geef-wandeling in Geeflandschappen. Je beklimt een heuvel, je ziet de volgende heuvel… Telkens weer een Geefuitdaging en telkens weer een nieuw landschap vol Geef-kansen. 

Op een dag kom je voor een laatste berg te staan. Je bent zo gegroeid in het geven dat je denkt: achter de laatste berg... nou, ja… kan ik daar ook geven? Kan ik daar ook voetstappen van Jezus in het zand nalaten, zodat anderen daarin kunnen wandelen? Dat zou mooi zijn... maar ja, daar zal ik zelf niet meer zijn. 

Door Zijn rijkdom op te offeren, maakte Jezus ons rijk

Dus… je voelt hem aankomen. Maar ik kan wel een verrassing sturen naar ‘het land achter de laatste berg’. Je kunt het geven gewoon ‘niet nalaten’. Je blijft immers een gever, wandelend in de voetstappen van Jezus, de gever. Zo worden wij in onze wedloop toegejuicht door een tribune vol Geef-getuigen die allemaal al ‘achter de laatste berg zijn’. Zij hebben een voorbeeld nagelaten (Hebreeën 11; 12:1). Hoe gaf Jezus? Door Zijn rijkdom op te offeren, maakte Jezus ons rijk (2 Korintiërs 8:9). Hij was, om met Paulus te spreken, arm maar velen rijk makend, als niets hebbend maar alles bezittend (2 Korintiërs 6:10). Hoe werkte dat? Heel eenvoudig en slim: Hij gaf door. Hij leefde vanuit Psalm 24: De aarde, en alles wat daarop is, de hele wereld, is van God.

Dat betekent ook: God, de Eigenaar, zorgt voor Zijn bezit. Daarom vroeg Jezus ons: ‘Waarom maken jullie je zoveel zorgen over eten, drinken en kleding?’ en leerde Hij ons: ‘Zoek eerst het koninkrijk en zijn gerechtigheid en alles zal jullie erbij gegeven worden (Matteüs 6:33). Jezus kon geven omdat alles van Zijn Vader was. Goed, de eerste jas is voor jou, die krijg je te leen, en de tweede geef je door (Lucas 3:11). Zo werkt dat.

Jezus bevrijdt mij van hebzucht, jaloezie, consumentisme, van het ‘meer, meer, meer.’ Hij bevrijdt van overbezorgdheid, angst en verlost ons van de obsessie om alles - ook onze financiën - angstvallig in eigen hand te houden. Hoe bevrijdt Hij ons? Door ons te leren geven. Geven kun je leren. Als je maar oefent. Dat is niet alleen een zegen voor een ander, maar ook een zegen voor onszelf. 

Het is een geestelijke wet: geef en u zal gegeven worden (Lucas 6:38). Dat is het principe van Jezus. Het geldt voor de enkeling, maar ook voor de economie, politiek en samenleving. Een gevende samenleving doet zichzelf nooit tekort. Wat zegt dat over wat en hoeveel je mag geven? Over een financiële nalatenschap? Dat ga ik niet invullen. De Geest waait wel… Maar hoe ouder we worden - hoe zwaarder de klim, ja, maar ook: hoe mooier de Geef-panorama’s en de Geef-kansen!

Nalaten

Meer weten over wat jij later kunt achterlaten? Ook als je er niet meer bent kun je wereldwijd mensen een goed leven nalaten. Met een nalatenschap aan Tear zorg je ervoor dat mensen op kunnen blijven staan uit armoede en onrecht en stappen kunnen zetten op weg naar een beter bestaan. 

'Niets doen helpt sowieso niet’

Verhaal | 30-12-2020 | Tear
We vragen drie Nederlanders wat zij doen voor een betere wereld. Deze keer vertelt Carine Rozeveld-Aalbers hoe zij zich inzet.

De vlag kan uit in Cambodja en de Filipijnen

Verhaal | 29-12-2020 | Tear
Tear heeft op de valreep van 2020 nog iets te vieren: dit jaar eindigt het werk in Cambodja en de Filipijnen.

6 x leuke initiatieven om 2021 goed mee te starten

Verhaal | 28-12-2020 | Samantha Lakker
2021 is net van start en dat betekent een nieuwe ronde en heel veel nieuwe kansen.

Goede voornemens: Ben Tiggelaar vertelt hoe je vandaag al kan veranderen

Verhaal | 28-12-2020 | Maartje de Groot
Het nieuwe jaar nadert en daar horen vaak goede voornemens bij. Maar waarom wachten tot 2021? Als je écht wilt veranderen, kan je met deze drie stappen vandaag al beginnen.

Ik ben eenzaam en daar schaam ik me niet voor

Blog | 24-12-2020 | Petra Meijerhof
De vrolijke Petra is single, maar voelt zich eenzaam. En daar schaamt ze zich niet voor.

‘Deze Jezus verwart me’

Verhaal | 22-12-2020 | Tear
Hoe zou Jezus eruit zien als Afrikaanse man? Dat was een vraag die theoloog Remmelt Meijer (1968) afgelopen zomer bezighield.