Veertigdagenkalender 2018

Verhaal | 30-08-2017Joost van Dieren

De nieuwe veertigdagenkalender van Tear ligt voor je klaar. De kalender staat wederom vol overdenkingen, weetjes en tips over hoe je een eerlijke en bewuste levensstijl in de praktijk brengt. Allemaal om de lezer te inspireren tijdens de veertig dagen voor Pasen. De veertigdagentijd start op 14 februari 2018 (Aswoensdag). 

Het thema van de scheurkalender 2018 is 'Wortel schieten'. Benieuwd naar de kalender? Bestel 'm en ontdek hoe je komend jaar met jouw kerk invulling kunt geven aan de veertigdagentijd.

Kalender bestellen -->

 

Veertig dagen wortel schieten

Omdat veel kerken al in een vroeg stadium aan de slag gaan met de invulling van de veertigdagentijd, informeren we u nu alvast over de mogelijkheden en achtergrond van onze nieuwe scheurkalender. Met de (scheur)kalender van Tear is het mogelijk om komend jaar kerkbreed aan de slag te gaan met de veertigdagentijd. Bij de kalender stellen we speciaal voor kerken een pakket samen met programma's voor alle leeftijden. Zo kan iedereen in de gemeente - jong én oud - meedoen met de veertigdagenkalender.

Kerken kunnen komend jaar weer gebruik maken van de vele gratis extra's. Zo kan je voorafgaand aan de veertigdagentijd de volgende materialen downloaden:

  • Gespreksvragen voor huiskringen en groepen
  • Lesmateriaal voor het kinderwerk
  • Programma voor tieners
  • Liturgie voor vieringen in de Stille Week

De schrijvers

Met de kalender hopen we dat er beweging ontstaat, allereerst bij de persoon die het leest. Een bewogen hart; verlangend naar God en gepassioneerd om recht te brengen op plaatsen waar onrecht heerst. De kalender is leuk voor het hele gezin. Om de stukjes ook voor jonge kinderen leuk en leerzaam te laten zijn, voegen we  bij iedere kalender een gezinsschriftje toe dat we maken in samenwerking met het magazine Jente. De schrijvers van de kalender zijn dit jaar: Henk Stoorvogel, Otto de Bruijne, Mirjam van der Vegt, Gerbram Heek, Martine Vonk, Theanne Boer, Mirjam Kollenstaart en Rikko Voorberg. 

Over het thema

We gaan tijdens de veertigdagentijd aan de slag met onze wortels. Een oud gezegde luidt: 'De mens is als een boom. Hoe meer hij naar de hoogte en naar het licht wil, des te sterker streven zijn wortels naar de diepte van de aarde'.

Het bouwen van een goed fundament voor je leven is een hele kunst. Hoe doe je dat? Hoe hield Jezus vol? Wat betekent het voor ons dagelijks leven om geworteld te zijn in Zijn opstandingskracht?

De kerntekst van de nieuwe veertigdagenkalender komt uit Jeremia 17:8 en luidt: 'Hij is als een boom geplant aan water, zijn wortels reiken tot in de rivier, hij merkt de komst van de hitte niet op. Zijn bladeren blijven altijd groen. Tijden van droogte deren hem niet, steeds weer draagt hij vrucht'.

Met de kalender gaat het om een verticale beweging; de diepte in, funderen, een stevig fundament in God. Om van daaruit verder (naar anderen) uit te reiken.