Waarom ik op zoek ging naar trouwringen van eerlijk goud

Verhaal | 16-06-2020Hannah Westra

Toen we vorig jaar op zoek gingen naar onze trouwringen, wist ik één ding zeker: ze moesten verantwoord zijn. Zomaar de lokale juwelier binnenstappen bleek niet de oplossing, omdat de herkomst van goud vaak lastig te achterhalen is. Toch ging ik de uitdaging aan. Ik neem je mee in mijn zoektocht.
 
Waarom ging ik op zoek naar verantwoorde ringen, als ik ook gewoon voor de makkelijke weg kon gaan? Toen ik een paar jaar geleden een ring van mijn oma erfde, leerde ik eigenlijk pas meer over de goudindustrie. En vooral over het verhaal dat daarachter schuil gaat. De ring was te groot en moest dus worden aangepast. Maar juist omdat het zo’n bijzonder erfstuk was, wilde ik wel weten wie ermee aan de slag ging. 

Ik wilde weten wie onze trouwringen ging maken, maar ook waar het goud vandaan kwam.

En dus ging ik op zoek naar een goudsmid met eigen atelier en vooral heel veel ervaring. Dat bracht me aan het denken: waarom weten we normaliter eigenlijk zo weinig over de herkomst als we een gouden sieraad bij een juwelier kopen? Voor mij een reden om op onderzoek uit te gaan.

Een niet al te schone en veilige sector

Wereldwijd werken er zo’n 25 miljoen (!) mensen in de goudmijnbouw. En dat is, net als de kledingindustrie, een niet al te schone sector. Goudmijnwerkers werken vaak onder slechte omstandigheden en tegen een veel te laag loon. Door instortingsgevaar van de mijnen is het werk niet per se veilig, en ook gedwongen- én kinderarbeid komt in deze sector geregeld voor. En daar komt nog een schepje bovenop: er wordt zelfs gehandeld in illegaal goud. Bijvoorbeeld uit Congo, waar gewapende groepen zichzelf onderhouden met de opbrengsten uit illegale goudmijnen.

Goud uit kleinschalige mijnbouw

Genoeg redenen dus om op zoek te gaan naar een alternatief. Ik wilde weten wie onze trouwringen ging maken, maar ook waar het goud vandaan kwam. Daarvoor kwam ik - na een rondje Google - terecht bij een zelfstandige goudsmid in Amsterdam, die ons op een regenachtige middag vertelde over het fairmined goud waar zij ringen mee maakt. Fairmined is een label dat eerlijk goud uit kleinschalige mijnbouworganisaties certificeert. De organisatie gaat nog een stap verder door ook te investeren in sociale ontwikkeling van goudmijnwerkers én zich in te zetten voor het beschermen van het milieu bij goudwinning.

Wetende dat onze ringen op een verantwoorde manier zijn gemaakt, voelt goed. Ik kan met een gerust hart zeggen dat ik erop vertrouw dat de goudmijnwerker een eerlijk loon heeft gehad en onder goede arbeidsomstandigheden zijn werk kan doen. Ook weet ik precies wie het goud vervolgens heeft verwerkt, en onder welke omstandigheden. Je ziet daarnaast dat de ringen écht ambachtelijk zijn gemaakt en dat maakt ze uniek. Nu we ze elke dag dragen kunnen we alleen maar extra genieten van het goede verhaal erachter!

Op zoek naar trouwringen van eerlijk goud of een duurzaam alternatief? Dit zijn je opties

Ben je zelf op zoek naar sieraden van eerlijk goud? Of het nu een trouwring is of iets anders moois; gelukkig zijn er steeds meer verantwoorde sieraden op de markt. Onderstaande opties zijn natuurlijk ook mogelijk voor een mooie ketting, oorbellen of normale ring.

 • Trouwringen van gerecycled goud
  De meest duurzame keuze voor een ’nieuw’ gouden sieraad is natuurlijk een gerecyclede variant. Je kunt bijvoorbeeld oud goud uit de familie laten omsmelten, maar er zijn ook goudsmeden die zelf oud goud inkopen en dit recyclen. Niet alleen een duurzame optie dus, maar ook een mooi verhaal.
 • Trouwringen van eerlijk goud
  Hoewel Fairmined goud (voorheen was er ook Fairtrade goud, maar dit keurmerk bestaat niet meer in Nederland) nog niet de norm is, zijn er gelukkig wel juweliers en goudsmeden die hiermee werken. Let er bij een juwelier op dat je er op tijd bij bent, want het kan zijn dat ze maar een bepaalde hoeveelheid eerlijk goud beschikbaar hebben. Wil je zeker weten dat je goed zit? Vraag door en probeer te achterhalen of de juwelier kan vertellen waar het goud precies vandaan komt. Je kunt ook ringen laten maken bij een goudsmid die alleen met fairmined of gerecycled goud werkt. Het leuke daaraan is dat je samen de ringen kunt ontwerpen omdat ze speciaal voor jullie worden gemaakt. Wil je een steentje in een van de ringen? Check dan ook waar dit vandaan komt. Dat is namelijk weer een wereld op zich.
 • Trouwringen van goud uit oude elektronica
  Een extra bijzondere trouwring? Er zijn goudsmeden die werken met gerecycled goud uit elektronisch afval. Zo maakt het merk MARA & VILLOSA bijvoorbeeld sieraden van duurzaam goud dat voor 100 procent afkomstig is uit de ‘urban mine’; de enorme berg elektronisch afval die ontstaat door wat we aan gadgets consumeren.
 • Trouwringen van een ander duurzaam materiaal
  Misschien niet het eerste materiaal waar je aan denkt bij het kopen van trouwringen, maar er bestaan ringen van hout. Net weer even anders, en ook een duurzame optie.

Foto: Stance Photography

Vanessa Nakate (23) werd uit de foto met Greta Thunberg geknipt

Verhaal | 02-07-2020 | Maartje de Groot
Maak kennis met de Oegandese Vanessa Nakate (23) die zich inzet voor het klimaat om zo haar continent en de wereld te redden.

12 simpele tips om te minderen met afval

Blog | 21-06-2020 | Hannah Westra
Wat zou jij doen om te minderen met afval?

Waarom ik op zoek ging naar trouwringen van eerlijk goud

Verhaal | 16-06-2020 | Hannah Westra
Toen we vorig jaar op zoek gingen naar onze trouwringen, wist ik één ding zeker: ze moesten verantwoord zijn. Dit is waarom.

Zo maak je zelf een duurzaam mondkapje

Verhaal | 26-05-2020 | Maartje de Groot
Vanaf 1 juni kunnen reizigers in het openbaar vervoer niet meer om (niet-medische) mondkapjes heen. Benieuwd hoe je zelf een duurzaam mondkapje maakt? Wij zochten het voor je uit.

7 simpele tips voor een duurzaam huis

Verhaal | 05-05-2020 | Maartje de Groot
Door de coronacrisis blijven we meer dan ooit binnen en dit geeft ruimte om in huis groen aan de slag te gaan. Wij geven zeven tips voor een duurzamer thuis.

Acht miljard Coca-cola flessen verbrand of gedumpt per jaar

Nieuws | 01-04-2020 | Manuel Voordewind
De vervuiling door open verbranding van plastic flesjes staat gelijk aan de uitstoot van 2 miljoen auto's. Dat blijkt uit een onderzoek van zusterorganisatie Tearfund...