Waarom we beter met onze kleding moeten omgaan (+ 4 tips)

Verhaal | 30-09-2020Hannah Westra

Wist je dat een kledingstuk gemiddeld slechts 7 (!) keer gedragen wordt? Door de opkomst van fast fashion zijn we de afgelopen decennia steeds meer gaan kopen. Kleding is goedkoop, trends verschuiven snel en er is bijna altijd wel ergens uitverkoop. Misschien kopen we juist om die redenen wel meer kleding dan ooit tevoren.

Wellicht herken je het: je hebt een kast vol kleding, maar betrapt jezelf er regelmatig op dat je niet weet wat je moet aantrekken. Iets nieuws kopen geeft een goed gevoel en weer nieuwe inspiratie, maar het duurt niet lang voordat ook dát kledingstuk onderop de stapel komt en je het misschien pas maanden later weer tegenkomt.

Lees ook: Nienke Lindeboom: 'Ik weet niet of de winkel het redt, maar God is erbij'

Tegelijkertijd wordt er steeds meer geproduceerd: jaarlijks zo’n 100 biljoen kledingstukken.

Toch blijven we kopen. De markt is ernaar: collecties wisselen binnen enkele weken en een t-shirtje kost soms nog maar een paar euro. Tegelijkertijd wordt er steeds meer geproduceerd: jaarlijks zo’n 100 biljoen kledingstukken. 20 procent daarvan wordt nooit verkocht en 2,1 biljoen kledingstukken per jaar worden weggedaan door mensen zelf. Ze belanden in ontwikkelingslanden waar ze opnieuw worden verkocht of op de almaar groeiende afvalberg.

Als je daarbij bedenkt dat de gemiddelde shopper 68 kledingstukken per jaar koopt en dat de kledingindustrie verantwoordelijk is voor 10 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot, stemt dat niet vrolijk. Daarbovenop komt nog de enorme hoeveelheid water die nodig is voor het produceren van een jeans of t-shirt, én het feit dat 20 procent van het chemisch vervuilde water te wijten is aan de kledingindustrie.

Zo ga je beter met kleding om

Misschien is dit allemaal geen nieuws voor jou, maar het blijven natuurlijk schokkende cijfers. Zeker omdat er veel misstanden in de kledingindustrie zijn en minder dan twee procent van de kledingmakers wereldwijd een leefbaar loon betaald krijgt. De kledingindustrie is dus allesbehalve rechtvaardig en duurzaam. Maar het kan ook anders. Wat daarvoor nodig is? Dat we onze kleding weer gaan waarderen zoals vroeger en er beter mee omgaan. We geven je hieronder vier tips.

1. Probeer minder te kopen

Een van de beste manieren om je kleding meer te gaan waarderen, is door het vaker te dragen. Zoek je kledingkast een keer écht goed uit. Maak drie stapels: een met kleding die je niet meer draagt, een met kleding die je nog wel draagt een ‘twijfel’-stapel. Ga er kritisch doorheen en richt je kledingkast opnieuw in met alleen dingen die je echt draagt of jezelf ziet dragen. Dit is meteen een moment om nieuwe combinaties te maken. Wie weet wat je tegenkomt! Ga je winkelen? Koop dan alleen wat je écht nodig hebt en maak daarvan vooraf een verlanglijst, zodat je minder vatbaar bent voor impulsaankopen. Zie je iets wat je mooi vindt? Bedenk hoe vaak je het jezelf ziet dragen. De 30-Wear Rule van Livia Firth is daar bijvoorbeeld een handig uitgangspunt voor. Kijk ook eens naar eerlijke en duurzame merken of bij tweedehands winkels en check de kwaliteit: iets meer geld uitgeven aan een mooi kwalitatief kledingstuk zorgt er uiteindelijk ook voor dat je er langer mee doet.

Lees ook: Duurzaam shoppen: tips voor betaalbare eerlijke kleding

2. Zorg voor de kleding die hebt

Vaak wassen is eigenlijk helemaal niet goed voor kleding. Het slijt sneller en kan uit vorm raken, waardoor je eerder geneigd bent het weg te doen. Kun je een kledingstuk ook luchten in plaats van wassen? Kies daar dan voor. Ook de droger kan funest zijn voor bepaalde kledingstukken, bijvoorbeeld als er stretch in zit. Daarbij is drogen aan de waslijn natuurlijk een stuk duurzamer. Is kleding stuk? Maak het of laat het maken, en doe het alleen weg als het echt niet te repareren is. De kans is groot dat je lievelingsschoenen, die op het eerste gezicht helemaal verlopen lijken, nog een prima tweede leven kunnen hebben na een bezoekje aan de schoenmaker.

3. Geef kleding een tweede leven

Heb je je kast uitgezocht en een stapel kleding over die je niet meer draagt? Kijk of je er iemand anders blij mee kunt maken. Organiseer bijvoorbeeld een kledingruil of verkoop het online via platforms als Marktplaats, United Wardrobe of Vinted. One man's trash is another man’s treasure. Wie weet is iemand juist heel blij met dingen die niet meer bij jou passen!

4. Gooi kleding niet bij het restafval

Kan een kledingstuk echt niet meer mee? Doe het in de recyclebak of gebruik de stof om er iets anders van te maken. Gooi het vooral niet bij het restafval, want textiel dat daartussen belandt, wordt verbrand. In de kledingcontainer mag je ook kapotte en versleten kledingstukken en schoenen inleveren.

Bron cijfers: Fashionopolis, Dana Thomas

‘Ik houd me niet heel erg bezig met klimaatverandering’

Verhaal | 26-11-2020 | Tear
We vragen drie Nederlanders wat zij doen voor een betere wereld. Christie Kuik (48) bijt het spits af.

5 tips om als consument iets te doen tegen (indirecte) moderne slavernij

Verhaal | 16-10-2020 | Hannah Westra
Wat kun je als consument tegen (indirecte) moderne slavernij doen?

Waarom we beter met onze kleding moeten omgaan (+ 4 tips)

Verhaal | 30-09-2020 | Hannah Westra
Leer hoe je langer met je kleding kunt doen.

Ontwikkelingswerk en duurzaamheid: Herstel van de schepping

Verhaal | 01-09-2020 | Cornelis de Schipper
Waarom heeft ontwikkelingswerk ook alles te maken met het streven naar duurzaamheid en herstel van de schepping? Cornelis de Schipper, sustainability expert bij Tear, legt dit uit.

Karel Smouter: ‘Ik deins inmiddels nergens meer voor terug’

Verhaal | 26-08-2020 | Tear
Vier jaar geleden verhuisde journalist Karel Smouter van de grote stad naar de regio. Daar ontdekte hij dat de wereld er vanuit hartje Amsterdam heel anders uitziet dan op de...
Duurzame sneakers: 8 tips

8x duurzame sneakers (inclusief tips waar je op kunt letten)

Verhaal | 20-08-2020 | Hannah Westra
Op zoek naar duurzame sneakers? Check deze handige tips!