Innoveren om geweld tegen vrouwen te voorkomen in Oost-Congo

In kwetsbare gebieden in Oost-Congo werken we aan een innovatieve aanpak om gendergerelateerd geweld effectiever te bestrijden. Hierbij mobiliseren we kerken en lokale leiders om aan de slag te gaan in hun gemeenschap.
Projectnummer
2019079

Dit innovatietraject wordt gefinancierd door de Dutch Relief Alliance (DRA) en implementeren we in samenwerking met Red een Kind, Eye Opener Works en lokale partners in Noord- en Zuid-Kivu. Onze huidige aanpak om geweld tegen vrouwen te voorkomen passen we in deze pilot aan tot een effectieve aanpak voor humanitaire crisissituaties. Dit doen we door kerkleiders en geloofsgemeenschappen te mobiliseren, in dit geval in uitdagende contexten waar de tijd vaak beperkt is, de nood onder de bevolking hoog, het risico op geweld (daardoor) extra groot en de sociale vangnetten vaak ontbreken.

Groepsgesprekken om beeldvorming te veranderen

Eind 2019 zijn we gestart met een nulmeting op twee locaties in Oost-Congo die in hoge mate geraakt zijn door de humanitaire crisis en de onveiligheid in de regio: Kitshanga en Miti Murhesa. We werken binnen dit project met ‘Gender Champions’: invloedrijke mensen van de lokale gemeenschap die functioneren als gespreksleiders. In dertig gemeenschappen leiden zij een serie groepsgesprekken over ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ze stellen geweld tegen vrouwen aan de kaak, bespreken onderliggende ideeën over man-vrouwverhoudingen en zoeken naar nieuwe manieren van met elkaar omgaan waarbinnen geweld geen plek heeft en gelijkwaardigheid centraal staat. 

Ook religieuze leiders en andere lokale sleutelfiguren spelen een belangrijke rol in dit project. Zij doorbreken de stilte rondom geweld tegen vrouwen door middel van voorlichtingsactiviteiten en ze zetten hun invloed in de gemeenschap in om verandering aan te jagen. 

In elke gemeenschap start een ondersteuningsgroep voor slachtoffers van geweld. Zij vormen een aanspreekpunt en veilige plek, en verwijzen slachtoffers door naar de gewenste hulp. Dat kan medische hulp zijn, maar ook psychosociale hulp, juridische ondersteuning of bemiddeling bij familieconflicten.

Meer weten? Neem contact op met:

T 030 6969 600 | E gfountain@tear.nl
Zwerfvuil

Zwerfvuil prikken: een klein tekentje van Gods nieuwe wereld

Blog | 18-09-2020 | Tear
Toen Herman met een groep mensen uit de kerk het zwerfvuil wilde aanpakken in zijn straat, liep dat anders dan verwacht..

Ruth Lagemann: ‘Onze wereld heeft meer mensen van verzoening nodig’

Verhaal | 18-09-2020 | Tear
Ruth Lagemann mensen van allerlei verschillende achtergronden met elkaar te verzoenen. Haar geheim? Stilte. Ruth: ‘Het gaat erom dat je God uitnodigt in die stilte en zegt: ‘...

Veiligekerk.nl vergroot slagkracht tegen seksueel misbruik in de kerk

Nieuws | 17-09-2020 | Tear
Kerkelijke meldpunten, koepels en christelijke hulp- en onderwijsorganisaties lanceren vandaag het online platform Veiligekerk.nl.

6 dingen die je moet weten over avocado’s

Verhaal | 16-09-2020 | Tear
De avocado is razend populair, maar wat weet jij eigenlijk van deze vrucht? Tear zet zes feitjes voor je op een rij.
Foto: Lina Trochez

Hoe breng jij hoop in de wijk?

Nieuws | 15-09-2020 | Tear
Hoe word je een veerkrachtige kerk? Volg onze gratis workshops!
Foto: Helen Manson

De Rohingya-crisis: drie jaar leven in benauwde en overvolle kampen

Verhaal | 14-09-2020 | Tear
​In augustus 2017 ontvluchtten honderdduizenden Rohingya het geweld in Myanmar. Drie jaar later leven veel van hen nog steeds in vluchtelingenkampen in Bangladesh en overleven ze...