Noodhulp na overstromingen in Zuid-Soedan

Grote delen van Zuid-Soedan zijn verwoest door hevige overstromingen. Er zijn naar schatting ruim 900.000 mensen getroffen. De overstromingen zijn het gevolg van zware stortregens die al sinds juli 2019 vallen. Hierdoor zijn veel Zuid-Soedanezen afhankelijk geworden van noodhulp, vooral in het noorden en oosten van het land.
Partnerorganisatie
Tearfund
Bijdrage van Tear
€ 440 000

Zuid-Soedan wordt elk jaar getroffen door seizoensgebonden overstromingen, maar dit jaar zijn er overstromingen in gebieden die al kwetsbaar waren en normaal niet onder water komen te staan. Dit komt mede door zware regenval in buurland Ethiopië. Veel gewassen zijn nu bedorven en huizen zijn ingezakt. Daarnaast zijn wegen en waterbronnen beschadigd. Er is dringend voedsel en veilig drinkwater nodig.

Programmamedewerker Caspar Waalewijn zegt over de situatie: 'Veel mensen zijn getroffen en aanvoer van hulp via wegen is onmogelijk door de overstromingen. We werken samen met partners uit het Christelijk Noodhulpcluster en lokale organisaties om zo goed mogelijk hulp te kunnen geven.'

Welke concrete hulp biedt Tear?

Tear werkt in twee districten in het gebied dat getroffen is: Uror en Pochala. De focus ligt op:

  • het realiseren van toegang tot veilig en schoon drinkwater;
  • distributie van geld voor kwetsbare groepen om voedsel te kopen en het uitdelen van zaden en vismaterialen, zodat mensen ook zelf kunnen gaan voorzien in hun levensonderhoud. Hiervoor wordt bijvoorbeeld gewerkt met het aanleggen van groentetuinen;
  • het uitdelen van menstruatieproducten aan vrouwen en meisjes.

De overstromingen hebben grote impact op het dagelijks leven in Zuid-Soedan. Er zijn veel huizen ingezakt en wegen zijn niet meer begaanbaar. Tear biedt hulp in samenwerking met andere organisaties die aanwezig zijn in het gebied. De ondersteuning is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van de Nederlandse overheid via de Dutch Relief Alliance.

Een optelsom van conflict en klimaatproblemen

Nieuws | 12-12-2019 | Tear
De nood in Zuid-Soedan is nog steeds hoog en Tear werkt hard samen met partners om de zwaarst getroffenen met noodhulp te bereiken.

Noodhulp overstromingen Zuid-Soedan

Nieuws | 06-11-2019 | Tear
Grote delen van Zuid-Soedan zijn verwoest door hevige overstromingen. Tear komt in actie.